Fideszes pálfordulás: Zuschlaggal kivételt tettek

Fideszes pálfordulás: Zuschlaggal kivételt tettek

A tartalom alapján ítéli meg két ellenzéki párt is a különböző nyilatkozatokat. Az LMP és a Jobbik sem azt nézi elsősorban, hogy ki nyilatkozott, hanem azt, hogy mit. Kormánypárti politikusok a Rogán Antalt ért korrupciós vádakat rendre azzal söprik le az asztalról, hogy bűnözőknek nem hisznek. Zuschlag Jánossal viszont kivételt tettek.

Június közepén az egykori olajmaffiózó, Portik Tamás azt vallotta tanúként a bíróságon, hogy tízmillió forint kenőpénzt adott át Rogán Antalnak, amikor a politikus még Budapest belvárosának polgármestere volt.

Egy hónappal később egy másik alvilági figura, a diszkópápaként emlegetett Vizoviczki László egyik embere vádolta meg korrupcióval Rogán Antalt egy interjúban.

Rogán Antal tagad. „Még egyszer mondom, bűnözők állításával nem kívánok foglalkozni, ez a hatóságok dolga meg az ügyvédeim dolga” – jelentette ki a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője a Hír TV-nek.

Ugyanezzel a mondattal söpörte le az asztalról a Rogán Antalt ért korrupciós vádat a miniszterelnök: „Ha egy bűnöző megvádol egy magyar kormánytagot, az még a miniszterelnökkel való beszélgetésre se elegendő ok” – mondta az üggyel kapcsolatban Orbán Viktor.

És Lázár János kancelláriaminiszter is: „Köztörvényes bűnözők, egy része jogerősen elítélve vádol egy politikust. Nem lehet függetleníteni magunkat attól, hogy ki mondja, és nem csak azt kell meghalljuk, hogy mit mondanak, hanem azt is, hogy ki mondja. Köztörvényes bűnözők vádolnak politikusokat” – jegyezte meg a Miniszterelnökséget vezető miniszter múlt heti sajtótájékoztatóján.

Mint ismert, a 2014-es választási kampányra időzítve adták ki Zuschlag János visszaemlékezését. A volt szocialista politikus fél évvel korábban szabadult a börtönből. A könyvben azt állítja, hogy politikai visszavonulásának ötvenmillió forint volt az ára, a pénzt pedig az MSZP feketekasszájából fizették ki neki.

A Zuschlag-memoár megjelenésének idején a Fidesz parlamenti frakcióvezetője Rogán Antal volt, akit akkoriban még foglalkoztatott egy jogerősen elítélt személy állítása: „Annyit láttam, ami a sajtóban megjelent és azt tudom mondani, hogy ezt én egy újabb olyan ügynek gondolom, hogy a szocialista párt vezetőinek magyarázatot kell adniuk” – fogalmazott 2014 márciusában Rogán Antal.

A fideszes politikus pálfordulása a Jobbikot nem lepte meg.  „Amikor a Fidesznek a politikai érdeke úgy kívánja, akkor ő nagyon szívesen kokettál bűnözőkkel, nagyon szívesen ad bűnözőknek a véleményére, hogyha ebből saját maga számára tud politikai tőkét kovácsolni, vagy politikai ellenfeleit tudja kellemetlen helyzetbe hozni. Én itt úgy gondolom, hogy nem azt kell vizsgálni, hogy ki mond egy állítást, hanem azt, hogy ez az állítás megfelel-e a valóságnak” – jegyezte meg Szávay István, a párt országgyűlési képviselője.

LMP: A bűnözők szavára néha figyelni kell

Tartalma szerint ítél meg egy-egy nyilatkozatot az LMP társelnöke is. „Mi is úgy gondoljuk, hogy a bűnözők szavára néha figyelni kell. Mi is oda szoktunk figyelni egyes kormánytagoknak a szavára, ez mindenképpen nagyon lényeges információkat is adhat, függetlenül attól, hogy ki mondja” – nyilatkozta Hadházy Ákos.

„Nagyon jól tudjuk, hogy Portik Tamás esetében 2010 előtt – erről a sajtó is hírt adott – mi történt. Az történt, hogy ő akkor a szocialisták akkori titkosszolgálati főnökével találkozott, és az ottani beszélgetésben arról egyeztek meg, arról egyeztettek, hogy hogyan járatnak le fideszes politikusokat, köztük Rogán Antalt. Hát ez zajlik most, úgy látszik, a szocialisták újra megadták a megbízást” – reagált Halász János, a nagyobbik kormánypárt frakciószóvivője.

Portik Tamás jogerősen elítélt bűnöző, 15 évet kapott a Prisztás-gyilkosságért. Vizoviczki László viszont egyelőre csak vádlott, az ő büntetőügyeiben nincs még ítélet.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »