Fideszes kémbotrány: válaszokat vár a Jobbik

Az igazi különbség egy valós kémbotrány és egy politikai lejáratókampány között, hogy előbbiről csak akkor értesül a széles közvélemény, mikor a tettesek már rács mögött vannak, míg utóbbi célja egy személy vagy szervezet lejáratása egy évekig tartó, minden konkrétumot nélkülöző sajtóhadjárat révén – írja közleményében a Jobbik.

Hogyan fordulhatott elő, hogy a magyar titkosszolgálati nemzetbiztonsági kockázat megállapítását követően mintegy másfél milliárd hazai és uniós közpénzhez juthattak az érintettek cégei, miközben a cégvezetők, akik az Orbán-kormányok alatt sikeres politikai és üzleti karriert futottak be, az USA, az IMF és a Svájci Alap számára kémkedtek? – teszi fel kérdését az ellenzéki párt a fideszes kémbotrányra utalva.

Mint arról korábban beszámoltunk, február végén előzetes letartóztatásba került két férfi, aki a rendőrség gyanúja szerint az Egyesült Államoknak és a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) kémkedett Magyarországon. Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője korábbi sajtótájékoztatóján elmondta:

egyikük már az első Orbán-kormány alatt a Miniszterelnöki Hivatal munkatársa volt, majd 2010-et követően a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium főosztályvezető-helyettese, később a Magyar Nemzeti Kereskedőház stratégiai tanácsadója lett. A másik személy annak a Polygon Informatikai Fejlesztő és Tanácsadó Kft.-nek volt a stratégiai igazgatója, mely amerikai offshore háttere ellenére csaknem 630 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el.

A Jobbik mai közleményében jelzi: várja az érintett hatóságok válaszát arra is, konkrétan milyen adatokat játszottak át idegen érdekeknek, és ezzel mekkora károkat okoztak Magyarországnak.

A Jobbik szerint a fideszes kémbotrány szálai a legmagasabb politikai szintig nyúlnak. A Fidesz vezetése álljon a nyilvánosság elé, és válaszoljon, hogy a decemberben letartóztatott két kém, M. Norbert és B. Béla Szabolcs letartóztatásukig milyen fideszes vezetőkkel állt üzleti, baráti és politikai kapcsolatban! Nevezzék meg azokat a fővárosi és országgyűlési képviselőket, kormányzati tisztségviselőket, akik segítették a kémek tevékenységét! Továbbá válaszoljanak arra is, hogy a Fidelitas és a Fidesz milyen idegen érdekeket képviselnek, és ezért mekkora összeget kapott a két letartóztatott személytől vagy azok cégeitől!
 – zárul a közlemény.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »