Fidesz: életszerűtlen a strasbourgi ítélet

Életszerűtlennek tartja a Fidesz-frakció szóvivője az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) Magyarországot elmarasztaló ítéletét, amelyben a testület első fokon azt mondta ki, hogy a magyar hatóságok indokolatlanul rendelték el egy iráni menedékkérő fogva tartását.

Halász János szerdán az MTI-nek azt mondta: a bírósági ítélet is mutatja az uniós intézmények valóság iránti érzéketlenségét. A döntés szerint ugyanis az EJEB a magyar bruttó átlagkereset tízszeresét ítélte meg egy menekültnek – fűzte hozzá.

A szóvivő emlékeztetett: az érintett semmilyen papírral nem tudta igazolni személyazonosságát, a hatóságoknak ezért kellett fogva tartaniuk, amíg kiderült, kiről van szó.

A férfi 2014 júniusában érkezett Szerbia felől Magyarországra, ahol menedékkérelmet nyújtott be. A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal június 25-én elrendelte őrizetbe vételét, a szökés kockázatára és arra hivatkozva, hogy személyazonosságát nem tudták megerősíteni. Augusztus 22-én a férfit szabadon engedték, és októberben a menekültstátust is megkapta.

A strasbourgi bírák kedden meghozott ítélete szerint a magyar államnak a jogsértés miatt 7500 euró (2,4 millió forint) kártérítést és 3395 euró (1,08 millió forint) perköltséget kell kifizetnie a felperesnek.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »