Ficóéknak is üzenhetett a szlovák újságíró gyilkosa

Ficóéknak is üzenhetett a szlovák újságíró gyilkosa

Az igazságért halt meg. Hősies tett, nagyon sajnálom. Hol élünk mi, totalitárius rendszerben? – csak úgy ömlenek a tehetetlen dühöt kifejező részvétnyilvánítások Ján Kuciak Facebook-oldalára. A szlovák újságírót vasárnap éjjel találta meg a rendőrség menyasszonyával együtt vérbe fagyva nemrég vásárolt házának padlóján, a Nagyszombattól nem messze lévő – egyébként nyolcvan százalékban magyarok lakta – Nagymácsédon (Vel’ká Maca). Az internetes búcsúszavak között rengeteg felháborodott kommentet lehet olvasni: – „Szlovákia nem maffiaállam, csak maffiabűnöző oligarchák irányítják a politika prostituáltjait.” A rendőrség hétfői közlése szerint egy-egy lövéssel végeztek az újságíróval és menyasszonyával. Kijelentették, a gyilkosság indítéka egyértelműen Kuciak szakmai tevékenységében keresendő. 

A huszonhét éves Ján Kuciak az Aktuality.sk hírportálnak dolgozott, és adócsalási ügyekben nyomozott, érdeklődésének középpontjában a pozsonyi ingatlanberuházásokkal kapcsolatos visszaélések álltak. Adóparadicsomokban tartott szlovák vagyonok után kutatva nézte át a Paradise Papers és a Mossack Fonseca nevű hatalmas adatbázisokat is. Két nagyobb, kormányzati körökhöz is elérő adóügyi visszaélést követett, az egyik a Ladislav Bastrnák nevével fémjelzett pozsonyi Bonaparte luxuslakóparkkal, a másik Marián Kocner nevével összefonódott Five Star Residence nevű ingatlanfejlesztéssel kapcsolatos. A két beruházás ügyei nagyon is egybefonódnak, az újságíró például a Dennikn.sk-n megjelent utolsó cikkében tárta fel, hogy Bastrnák a Five Starban vett lakásokat, de a visszaigényelt adó nagysága valahogy majdnem ugyanannyi lett, mint a lakások értéke. Kuciak meg lényegében ugyanezt a manővert hajtotta végre egy Bonaparte-beli ingatlannal. Információi voltak arról is, hogy a Five Start építő céget a közeljövőben bedöntik, hogy jelentős adósságait ne lehessen senkin se behajtani. Akár tízmillió eltüntetett euróról is szó lehet, a gyanús adásvételek valószínűleg fiktív tranzakciókat takarnak.

http://mno.hu/

A témára annál is inkább felfigyelt a közvélemény, hogy a Bonaparte lakóparkban bérel lakást a belügyminiszter, és korábban több más miniszter is. Tüntetések sorozatán követelték az emberek, hogy tisztázza magát Robert Kalinák a vádak alól, hogy tehát szoros kapcsolatban áll Bastrnákkal és falaz is neki az adóhatóság előtt. A rendőrségi nyomozás eddig nem túl sok eredményt volt képes felmutatni, az egyetlen, jobb híján fordulatnak is nevezhető esemény épp nemrég volt, Bastrnák élt a tevékeny megbánás jog által biztosított lehetőségével, és kétmillió eurót fizetett be az államkasszába. A vállalkozóról az Új Szó készített informatív portrét. 

Kocner viszont nem szívbajos, ha újságírókat kell fenyegetni. Amikor Kuciak azzal kereste meg, hogy a rendőrségi nyomozást azért szélesítettek-e ki, mert tudomásukra jutott egy további zűrös adásvétel, Kocner sokat sejtetően azt mondta, különös figyelmet szentel Kuciak családjának, anyjának, apjának, testvéreinek, és keresni fogja a lehetőséget, hogy besározza őket. Kuciak Kocnert fel is jelentette a rendőrségen, de mint írta, hónapokkal később se kapott értesítést, hogy a rendőrségen egyáltalán kiszignálták-e valakire az ügyet. Szlovák médiabeszámolók szerint mindenesetre több újságíró is rendőri védelmet kap a hidegvérű leszámolás után.

http://mno.hu/

Az Aktuality.sk a Ringier Axel Springer médiakonszern tulajdonában áll, a kiadó mély megdöbbenésének adott hangot a kegyetlen leszámolás felett, közleményükben siettek leszögezni, hogy az indíték nem lehetett más, mint az adócsalási ügyek felderítésén dolgozó oknyomozó újságíró legutóbbi feltárása. Azt írták, hogy az eset a legkevésbé sem téríti el a kiadót attól, hogy a törvényszegésekre jövőben is fényt derítsen. Civilek menetet szerveznek Pozsonyban március 13-ra Kuciak emlékére, a szervezők Kocner valamint Bastrnák ügyeinek alaposabb kivizsgálását követelik majd. A legvadabb elképzelések szerint a Fico-kormány bár beleállt a követelésbe, hogy felszámolja az üzemszerű korrupciót, de egyes nagyvállalkozói körök most gyilkossággal válaszolva jelezték, hogy az ügyek felgöngyölítését nem tartják jó ötletnek. 

A kettős gyilkosság az idősebb generációban rögtön a kilencvenes évek Szlovákiáját idézte meg, amely időszak egybeforrott Vladimir Meciarral és a maffialeszámolásokkal, valamint a rendőrség nyomozás terén mutatott totális csődjével. Ebben az időszakban száznál is több ember tűnt el Szlovákia-szerte, a legtöbbjük földi maradványait még ma sem találják. De ami az újságírók elleni leszámolások sorában kísértetiesen hasonlít Ján Kuciak esetéhez, az pedig nem más, mint a máltai újságírónő tavaly ősszel történt meggyilkolása. Daphne Caruana Galizia is eltitkolt pénzek nyomában kutatott. Feltárt ügyeinek középpontjában Joseph Muscat máltai kormányfő és felesége vagyona illetve a hozzájuk köthető cégek álltak.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »