Ficóék pünkösdi királysága, Matovičék kudarca

Ficóék pünkösdi királysága, Matovičék kudarca

Zajlanak az események a szlovák belpolitikában. Kevesen gondolták volna azt, hogy Robert Fico kiadatását a parlament nem szavazza meg. A szerda esti szavazás után mindenképpen két fontos következtetést vonhatunk le. Az OĽaNO és Igor Matovič korrupcióelllenes harca kudarcba fulladt. Robert Fico pedig tovább erősödik, és ha ez a tendencia ilyen irányba megy tovább, hamarosan ő lesz a legnépszerűbb politikus az országban.

A szégyenletes Smeres vasárnapi demonstrációt követően Ficóék célja sikerült: jól feltüzelni az amúgy is frusztrált népet. Ahogy azt már Ficóék korábban megígérték, minden egyes állami ünnepen demonstrációt szerveznek. Az első meg is történt, méghozzá május elsején, a munka ünnepén. A Smer profiljába ez beleillik, hiszen mint a jó szocialisták egyrészt visszaidézik a régi rendszer szépségeit, a jelenlegi kormányt pedig szokás szerint elküldik melegebb égtájakra.

A szerdai parlamenti szavazás pedig megmutatta, hogy a korrupcióellenes harc már nem mozgatja meg a szlovákiai társadalmat. Ezt visszaigazolja az is, hogy gyakorlatilag az OĽaNO-n múlott Fico sorsa. Igor Matovič nem tudta meggyőzni a sajátjait arról, hogy mi is a párt eredeti küldetése. Ilyen szempontból ez az ő veresége is.

A Sme rodináról eddig is tudtuk, hogyan viszonyul ehhez az egészhez, hiszen az ő képviselőjük ellen is folyik eljárás. Ez viszont nem jogosítja fel őket arra, hogy tartózkodjanak a szavazáson.

Időszerű kimondani azt, hogy ez a koalíció már rég szétesett, és már csak szerkezetileg működik.

Hírdetés

Előrehozott választásokra ugyan nem kerül sor, hiszen a koalíciós pártok megtalálják a módját annak, hogy ilyen formában is tovább működjenek.

Ha van az elmúlt időszak politikai eseményeinek győztese, akkor az mindenképpen maga Robert Fico. Ezzel ugyanis újjászületett és nyíltan jelzi, kész visszakerülni a hatalomba. Tud hatni az emberekre, van mögötte választói bázis, amely nagyon valószínű, hogy gyarapodik még. És az is igaz, hogy a választói bázis mögött rengeteg a csalódott és szélsőséges szavazó.

A 2009-ben elfogadott nyelvtörvény, a dunaszerdahelyi fociszurkolók megverése, a Malina Hedvig-ügy és a kettős állampolgársági törvény. „Köszönjük,” Fico és Kaliňák!

Ebből is egyértelművé válik, hogy nemcsak a „normálisabb” szlovákok, de a felvidéki magyarság számára sem elfogadható a Smer múltja. Ezért nyilvánvalónak kell lennie annak, hogy a felvidéki magyar politizálás semmiképpen sem kerülhet szövetségbe Ficóékkal.

A rendőrség ugyan még tovább vizsgálódik Robert Fico után, de az, hogy a parlament nem szavazta meg Fico kiadatását, csak még jobban feltüzeli a Smer elnökét. Sokkal elszántabb, és elhiszi azt, hogy bármikor visszakerülhet a hatalomba. A közvélemény-kutatások is azt jelzik, hogy erre minden esély megvan, hiszen a Smer a második legerősebb párt az országban. Pedig épp itt az ideje, hogy ez a társaság, amelyik a magyarságnak is számtalan problémát okozott az elmúlt 20 évben, búcsút vegyen a hazai közélettől. Csak remélni tudom, hogy a felvidéki magyarok nagy része is hasonlóan gondolja.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »