Fico visegrádi vétót ígér, ha az EU-brit megállapodás korlátozná a munkavállalási jogokat

A visegrádi négyek (V4) készek megvétózni minden olyan megállapodást Nagy-Britannia és az Európai Unió között, amely korlátozná a munkavállalási jogokat brit földön – jelentette ki Robert Fico tót miniszterelnök a Reuters brit hírügynökségnek.

"A V4-es országok (Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia) nem kötnek kompromisszumot. Ha úgy találjuk, hogy nem bánnak egyenlően a Nagy-Britanniában élő és dolgozó emberekkel, akkor megvétózunk bármiféle megállapodást az EU és Nagy-Britannia között" – közölte Fico.

A brit-EU megállapodást azért kell megkötni, mert a brit lakosság többsége a júniusi népszavazáson az Európai Unióból történő kiválás (Brexit) mellett döntött.

Fico kifejtette véleményét az ukrán-orosz helyzetről is. Meglátása szerint Ukrajna kevésbé teljesíti a minszki béketervben foglalt kötelezettségeit, mint Oroszország, jóllehet mindkettő megsérti az egyezséget. "Ugyanakkor a kép árnyaltabb annál, semhogy kijelentsük: Ukrajna a jó fiú, Oroszország meg a rossz" – fogalmazott. A tót kormányfő szerint erőteljesebben kell követelni, hogy az Európai Unió oldja fel a Krím bekebelezése miatt Moszkva ellen foganatosított szankciókat. Fico úgy értékeli, hogy a büntetőintézkedések hatástalanok, ugyanakkor sértik az Európai Unió és "Szlovákia" gazdasági érdekeit, az Egyesült Államoknak viszont kedveznek. Hozzátette azonban, hogy tiszteletben tartja az EU-szolidaritást a kérdésben.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »