Fico tovább gyártja a szociális csomagokat

Fico tovább gyártja a szociális csomagokat

Az ellenzék szerint a Smer legújabb, csütörtökön bemutatott szociális csomagjának több elemét is tőlük lopta, olyan javaslatokból állítva össze azt, amelyeket korábban a parlamentben visszadobott az ellenzéki képviselőknek.

A Smer legújabb szociális csomagjának a legtöbb eleme ezúttal a családtámogatással kapcsolatos. Robert Fico pártelnök az egyik legfontosabb javaslatuknak azt nevezte, amely alapján az állam a jövőben átvenné a felelősséget az elmaradt tartásdíj behajtásáért. A gyakorlatban ez azt jelentené, hogy ha a tartásdíj fizetésére kötelezett szülő elmulasztaná a kötelességét, az állam automatikusan fizetne a gyermeket nevelő szülőnek. Ezt követően az így átutalt összeget a tartásdíj fizetésére kötelezett szülőn hajtaná be, vagyis a bírósági pert a jövőben az állam folytatná le. 

Hírdetés

„Már kétszer benyújtottam a parlamentbe egy ugyanilyen javaslatot, amit a Smer mindkétszer visszautasított. Most ugyanazt hallom vissza a pártelnöktől, mint amit én terjesztettem elő. Mintha csak az általam beterjesztett javaslatból idézett volna” – nyilatkozta Petra Krištúfková, a Sme rodina parlamenti képviselője. Szerinte „egy tisztességes országban a javaslatokat nem lopják, hanem ha egyetértenek vele, akkor elfogadják azokat”. Krištúfková szerint ugyanez a helyzet a Smernek azzal az elképzelésével is, amely szerint 100 eurós tanévkezdési támogatást fizetnének az alapiskolák alsó tagozatos tanulói számára. „Ugyanezt már szintén kétszer javasoltam. Mindkétszer visszautasították, most pedig saját ötletként próbálják meg eladni” – tette hozzá Krištúfková. 

A Smer most bejelentett csomagja azzal is számol, hogy csökkentik a csecsemőknek szánt higiéniai eszközök – például a pelenka és a bébiételek – áfáját, és kitartanak amellett is, hogy az alapiskola minden évfolyama és az óvoda utolsó évfolyamainak diákjai januártól ingyen jutnak majd hozzá az ebédhez. Ezen kívül a jelenleg 34 hetes anyasági szabadság egyévesre hosszabbodhatna meg, és a Smer elnöke azt is megígérte, hogy jövő decemberre megduplázzák a karácsonyi nyugdíjat. A párt a tervek szerint a december 8-ai ülésén fogadja majd el a szociális csomagot, amelynek az egyes elemei – már ha ezekkel a Smer koalíciós partnerei is egyetértenek – jövőre és 2020-tól léphetnének életbe. (mi, TASR)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »