Fico: Szlovákiában a demokrácia csak akkor működik, ha egyetértünk a „lelki hajléktalanokkal”

Fico: Szlovákiában a demokrácia csak akkor működik, ha egyetértünk a „lelki hajléktalanokkal”

Nem létezik nagyobb szembeköpése a szabadságnak és a demokráciának annál, mint ha a hírközlés dolgozóit kirúgják azért, mert közvetítették egy ellenzéki politikus beszédét, áll a Smer elnökének, Robert Ficónak a sajtóközleményében, mellyel a Szlovák Rádió és Televíziónál (RTVS) történt leváltásokra reagált.

„Szimbolikus értelemben választottam a Slavínt helyszínül, mivel ezreknek állít emléket, akik az ötágú csillagos vörös zászló alatt áldozták életüket, s akiknek a szerepét a történelmet terrorizálók megkérdőjelezik, ahogy az igazságot terrorizálók meg akarják tiltani az ellenzéknek, hogy elmondják a valóságot Szlovákiáról – mondta Fico arra reagálva, hogy az RTVS vezérigazgatója a bársonyos forradalom évfordulóján mondott beszédének közvetítése miatt több embert leváltott.

Véleménye szerint „Szlovákiában a demokrácia csak akkor működik, ha egyetértünk az olyan lelki hajléktalanokkal, mint az államfő, a kormánytagok és az olyan újságírók, mint Bárdy, Vagovičová, Kerna, vagy Tódová és mások”.

Hírdetés

„A kormánykoalíció tagjai és az államfő bizonyították, mennyire fontosnak tartják a szabadságjogokat, a véleménynyilvánítás szabadságát és az ellenzék véleménynyilvánításhoz való jogát. Az RTVS hírszolgálatának vezetősége elleni támadás a Smer közgyűlésén elhangzott beszédem közvetítése miatt szégyenletes, a szabad véleménynyilvánítás lábbal tiprása. Ez a szégyentelenség, ez az antidemokratikus vulgarizmus a kommunista állambiztonsági és a fasiszta módszerekre emlékeztet, s fekete betűkkel íródik be a modern kori szlovák történelembe – zárta szavait a Smer elnöke.

Mint ismeretes, Ľuboš Machaj, a Szlovák Rádió és Televízió (RTVS) vezérigazgatója elbocsátotta a köztévé hírszolgálati és publicisztikai igazgatóját, Mária Hlucháňovát, Alfonz Šuran intendánst, Peter Nittnaus fődramaturgot és Andrea Fajnorovát, a tévés hírszolgálati és aktuális publicisztikai részleg vezetőjét. Az indoklás szerint erre azért került sor, mivel november 17-én, a bársonyos forradalom emléknapján a :24-es csatornán műsorra tűzték a Smer elnökének a párt tisztújító közgyűlésén mondott beszédét.

(NZS/Felvidék.ma/Webnoviny)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »