Fico szerint Zeman „brutálisan intelligens”

Fico szerint Zeman „brutálisan intelligens”

Robert Fico kormányfő tiszteli a jelenlegi cseh elnököt, Miloš Zemant, aki éppen a pozícióját igyekszik megőrizni. „Ő egy brutálisan intelligens ember” – fogalmazott Fico a TA3 vasárnapi közéleti műsorában.

Fico hozzátette: a cseh államfővel baráti a viszonyuk, ezért nem is akarja tovább véleményezni őt. „És ezért nem fogom értékelni a cseh választások lefolyását sem” – mondta a kormányfő.

Hírdetés

A kormányfő azt szeretné, hogy az új cseh miniszterelnökkel is „abszolút baráti” viszonyt tarthassanak fenn. „Szeretem, ha hívhatok és telefonon intézhetem az ügyeinket” – tette hozzá. A kormányfő szerint kötelesség jó viszonyt ápolni a szomszédos országokkal, Csehország esetében pedig ez kétszeresen is érvényes a közös múlt miatt.

Fico nem akarta kommentálni Andrej Babiš „Gólyafészek-ügyét”, melyet a Csalás Elleni Európai Hivatal (OLAF) is vizsgál, mert állítása szerint semmit sem tud róla.

A kormányfő nem kommentálta Zeman kirohanását Alexander Dubček ellen sem, azzal az indokkal, hogy ő maga nem volt jelen, amikor a cseh elnök a vitás kijelentéseket tette. Értékelte, hogy a közelmúltban elfogadták az Alexander Dubček Állami Dijról szóló törvényt, melyet azoknak fognak odaítélni, akik tettek valamit az önálló Szlovákiáért. Egyben kritizálta Kiskát, hogy január 1-jén olyan embereket tüntetett ki, akik ellenezték a Szlovák Köztársaság létrejöttét.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »