Fico: Óriási rá az esély, hogy megválasztjuk a hiányzó alkotmánybíró-jelölteket

Fico: Óriási rá az esély, hogy megválasztjuk a hiányzó alkotmánybíró-jelölteket

Óriási rá az esély, hogy megválasztjuk a hiányzó alkotmánybíró-jelölteket. Ezt Robert Fico, a Smer-SD elnöke jelentette ki pénteki sajtótájékoztatóján. Hozzátette: a Smer-SD a titkos szavazást fogja javasolni, ugyanakkor tiszteletben tartja a parlament döntését a választás módjáról.

Az alkotmánybíró-jelöltek ötödik választására jövő szerdán (szeptember 25.) kerül sor.

Azt gondolom, hogy négy jelölt lesz megválasztva, akiket aztán felkínálunk az elnök asszonynak

– jelentette ki Fico, hozzáfűzve, hogy le akarja már zárni az alkotmánybíró-választás folyamatát.

Hírdetés

A volt kormányfő szerint a kormánykoalíción belül egyelőre nem született egyezség a választás módját illetően. Továbbra is úgy véli, hogy a titkos szavazás a demokrácia vívmánya. “Hátralépés lesz, ha lemondunk a titkos szavazásról. Minden jelentősebb köztisztviselőt titkos szavazás által választanak meg” – mutatott rá Fico, akinek a pártja ez utóbbi választási módot fogja javasolni.

Korábban ugyanakkor a Smer-SD több tagja is utalt rá, hogy ha a többség a nyilvános szavazást fogja támogatni, valószínűleg a párt sem fog elzárkózni előle. A nyilvános szavazás mellett állt ki a koalíciós Most-Híd és az SNS is. Az eddigi szavazások titkosak voltak.

Ivan Fiačan, az Alkotmánybíróság (AB) elnöke szerdán (szeptember 18.) felszólította a parlamenti képviselőket, hogy az aktuális parlamenti ülésen válasszák meg a szükséges számú alkotmánybíró-jelöltet, és ezáltal biztosítsák az Alkotmánybíróság megfelelő működését.

A képviselőknek a szeptemberi ülésen 16 pályázó közül kellene kiválasztaniuk a négy hiányzó alkotmánybíró-jelöltet.

Februárban kilenc bíró helye üresedett meg az Alkotmánybíróságon. A parlamentnek 18 jelöltet kellett volna megválasztania, közülük nevezte volna ki az államfő a kilenc új alkotmánybírót. A képviselőknek eddig még nem sikerült megválasztaniuk a kellő számú jelöltet, csak tizennégyet.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »