Fico nem finomkodik a britekkel

A visegrádi négyek megvétóznak minden brit–EU alkut, ha az korlátozza állampolgáraik munkavállalási jogait Nagy-Britanniában. Ezt Robert Fico szlovák miniszterelnök közölte a pozsonyi európai uniós csúcstalálkozó után.

A visegrádi országok megvétózzák a brit kilépést, ha Nagy-Britannia korlátozná a munkavállalás feltételeit. Az unió soros elnökségét betöltő Szlovákia miniszterelnöke fenyegetőzött ezzel. Robert Fico szerint az uniós munkavállalókat ugyanazok a feltételek illetik meg, mint a briteket.

„Az előnyök kimazsolázásának filozófiája elfogadhatatlan. Nagy-Britannia nem kaphat hozzáférést a szabad piachoz, amennyiben az alapvető szabadságjogokra, s köztük mint az állampolgárok szabad mozgására nézve nem vállal kötelezettségeket” – közölte a szlovák miniszterelnök.

Theresa May miniszterelnök augusztusban még azt mondta, hogy nem érezhetik biztonságban magukat a Nagy-Britanniában élő európai munkavállalók. A brexit mellett kampányolók egyik érve ugyanis az volt, hogy csak a kilépéssel lehet megállítani az uniós munkavállalók beözönlésének.

Jean-Claude Juncker bizottsági elnök viszont szerdai évértékelőjében is közölte, hogy a britek csak akkor tarthatják meg a hozzáférést az európai közös piachoz, ha nyitva tartják a munkaerő-piacukat az uniós munkavállalók előtt. Ezt a pénteki pozsonyi csúcson az Európai Tanács elnöke is megismételte.

„A mi eljárásunk, a mi szabályaink szerint kell lefolytatni a tárgyalásokat, hiszen a 27 uniós ország érdekeit képviseljük és nem annak az egynek az érdekét, amely ki akar lépni. A közös piaci és a szabad munkaerő-áramlás egymással összefüggenek, nem szétválaszthatók és ennek kell meghatározni a tárgyalásunkat” – fogalmazott Donald Tusk.

A pozsonyi csúcson Orbán Viktor a brit kilépésről azt mondta: az EU feladata, hogy 27 tagállammal is megőrizze az egységét. „A legfontosabb kérdés úgy hangzott, hogy most, hogy az Egyesült Királyág kilépett, lesznek-e mások is, akik követik őket. Az EU bomlása, forgácsolódása folytatódik-e. Ez a brexit utáni időszak legfontosabb kérdése. Azt megtudtuk ma, mert mindenki nyilatkozott, hogy senki nem lép ki az unióból” – közölte a magyar miniszterelnök.

A brit kilépéspárti UKIP volt elnöke, Nigel Farage egyébként már a választás másnapján elismerte, hogy a kampányígéreteiket nem fogják tudni betartani és nem lesz lehetőségük drasztikusan korlátozni a bevándorlók számát.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »