Fico nem érti, mi szükség volt a szivárványos zászlóra

Nyilatkozatban utasította rendre külügyminisztériumát Robert Fico szlovák kormányfő a hét végén, amiért Szlovákia budapesti nagykövetsége a júliusi Budapest Pride rendezvény támogatásaként egy szivárványos zászlót helyezett ki a külképviselet épületére.

“A Szlovák Köztársaság egy demokratikus ország, amely nem kötődik egy ideológiához és valláshoz sem, illetve nem részesíti előnyben a lakosság semmilyen csoportjait. A Szlovák Köztársaság kormányfője elvárja, hogy az ország képviselői, köztük a nagykövetek is  tiszteletben tartsák ezt az alkotmány által is megerősített tényt”

– olvasható az MTI-nek is eljutatott közleményben, amelyben a szlovák miniszterelnök leszögezi: elfogadhatatlannak tartja, hogy az ország külképviseletére a szlovák és az európai uniós zászlón kívül bármilyen más zászlót is kihelyezzenek.  Hozzáteszi: ennek értelmében a miniszterelnök elvárja, hogy a Szlovák Köztársaság kül- és európai ügyekért felelős minisztériuma a jövőben elébe megy a mostanihoz hasonló “elfogadhatatlan” lépéseknek.

Idén is volt mire büszkének lenni

“Szlovákia uniós elnökségének össztársadalmi jellege van, s egyik célja az EU alapértékeinek támogatása. Ezek közé tartozik az emberi jogok – köztük a kisebbségekhez tartozó személyek jogainak – elfogadása is”

– írta Robert Fico nyilatkozatára kiadott válaszközleményében a szlovák külügyminisztréium, amely szerint ennek alapján került a szlovák uniós elnökség által támogatott rendezvények közé a Budapest Pride is, és ennek keretében tették ki a budapesti nagykövetség épületére a szivárványos zászlót is.

A külügyminiszter ugyanakkor  utalt arra, hogy a budapesti szlovák nagykövet minderről előzetesen nem egyeztetett a szaktárcával – derült ki a  közleményből.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »