Fico, mint alkotmánybíró? A németeket nem győzte meg

A Süddeutsche Zeitung német lap csütörtöki számában rendkívül kritikusan ír Robert Fico exkormányfő esetleges alkotmánybírói kinevezéséről.

fogalmazott a lap, emlékeztetve, hogy a szlovák Alkotmány külön védelemben részesíti az újságírókat. A lap figyelmét nem kerülte Fico azon javaslata sem, amellyel – mint fogalmaz – „segítene megírni a róla szóló cikkeket” a média képviselőinek.

Hasonlóképp feltűnést keltőnek találta azt a körülményt, hogy az egyik szlovák napilapot Fico előszeretettel ignorálta, egészen addig, míg épp az Alkotmánybíróság döntése miatt kénytelen nem volt ezen változtatni.

Ami kimaradt a lapból

A Süddeutsche Zeitung cikke betekintést ad olvasóinak a szlovákiai belpolitikai helyzetre is, megemlítik, hogy Fico lemondását követően is jelentős befolyással bírt a szlovákiai közélet alakulására, illetve hogy alkotmánybírói jelölése annak a jele, hogy újabb magasszintű hivatali funkcióra vágyik.

Hírdetés

A cikk kapcsán az Aktuality.sk hírportál felhívta a figyelmet, hogy a lap egy nagyon fontos dolgot elfelejtett megemlíteni: hogy az alkotmánybírói kinevezés büntetőjogi mentességet biztosít az exkormányfő számára nem kevesebb mint 12 évre.

Állampolgársági törvény

Felvidéki magyar szemmel azonban más is hiányzik a szövegből, bár azon nem lepődhetünk meg, hogy a német sajtó erről elfelejtett említést tenni. Az Alkotmánybíróság ugyanis 2014-ben nem tudott döntést hozni a Robert Fico által 2010-ben megszavaztatott állampolgársági törvény ügyében, amely nyilvánvalóan ütközik az Alkotmány 5. cikkelyének második bekezdésével (miszerint senkitől sem lehet elvenni az állampolgárságot).

Akkor az egyébként 13 tagú Alkotmánybíróság csak 11 taggal működött, és épp a hiányos létszámra hivatkozva döntött úgy a taláros testület, hogy nem tud döntést hozni. Állásfoglalásuk pedig zavaros volt, hosszan elemzik, hogy miben van igaza az állampolgársági törvény támogatóinak és ellenzőinek.

Ha Robert Fico és a Smer jelöltjei kerülnek túlsúlyba az Alkotmánybíróságban, aligha lesz esély arra, hogy a testület felülbírálja, vagy egyáltalán döntést hozzon a kettős állampolgárság kérdésében, amely elsősorban cseh útlevéllel rendelkezőket súlyt, ám azt is megakadályozza, hogy a felvidéki magyarok legálisan vehessék fel a Magyarország kormánya által felkínált magyar állampolgárságot.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »