Fico-May találkozó: a szabad munkaerő-áramlásnak vége

Két héttel kinevezése után, Theresa May, Nagy-Britannia miniszterelnöke Szlovákiába látogatott, hogy Robert Fico kormányfővel tárgyaljon az Egyesült Királyságban dolgozó 90 ezer szlovák állampolgárról, illetve a britek és az EU-27 közötti jövőbeli kapcsolatról.

 

May egyértelművé tette, hogy Nagy-Britannia kormánya a szigetországba történő beutazás szigorítását tervezi – vagyis korlátozni fogja a munkaerő szabad áramlását.

 

„A szabad mozgás kérdéséről sokat hallhattunk a népszavazás során. A választók kifejezték, hogy nem akarják, hogy a [munkaerőre vonatkozó] szabad mozgás tovább folytatódjon. Bizonyos ellenőrzést követelnek”

mondta May.

 

Maradhattok, ha maradhatunk…

 

Néhány nappal ezelőtt látott napvilágot a hír, hogy Nagy-Britannia olyan egyezséget akar kötni az Európai Unióval, miszerint 7 évre korlátozhatja a vendégmunkások számát, cserébe továbbra is befizeti az EU közös kasszájába az eddig tőle megszokott összeget. A korlátozás egyébként csak az újonnan bevándorolni akaró uniós polgárokra lenne érvényes. „Tudjuk, hogy Nagy-Britanniában szlovákiaiak tízezrei élnek. Várhatóan meg tudjuk védeni jogaikat”, mondta May.

 

Kijelentette ugyanakkor, hogy az Unió tagállamaiban élő brit állampolgárok jogait hasonlóképp szeretné biztosítottnak látni.  „Ebben a témában fontos a kölcsönösség elve”, jelentette ki a brit kormányfő. Szlovákiában közel 4000 brit állampolgár tartózkodik életvitelszerűen.

 

A britek óvatosan kezelik a munkaerő szabad áramlásának kérdését, ugyanis alapvető érdekük, hogy az uniós közös piac részei maradhassanak. A korlátozás elsősorban belpolitikai kérdés: a népszavazás óta kiéleződött a viszony a brit lakosság és a közép-kelet-európai vendégmunkások között. Ez utóbbiak elleni bűncselekmények száma jelentősen megnőtt június 23. óta.

 

Forrás: TheSun.co.uk

 

Robert Fico kormányfő a sajtótájékoztatón a britek migrációval kapcsolatos felfogásán elmélkedett. Szerinte, míg Szlovákiát a muzulmán országokból érkező migránsok érdeklik, addig Nagy-Britanniát az olcsó munkaerő beáramlása. „A brit választók a migrációt elsősorban a munkapiac szemüvegén keresztül látják”, mondta.

 

A szlovák kormányfő egyúttal az Unióra is tett egy mérsékelt megjegyzést:

 

„Az Európai Unió beleszeretett saját magába. A legjobbak akartunk lenni a világon, de lehet, hogy több régió is lehagy bennünket”.

Fico az soros EU-elnökség július 1-jei megkezdése óta kevésbé kritikus hangot üt meg az Unió vezetését illetően.

 

A Brexit leghamarább jövőre startol. Nagy-Britannia megvédi keleti szövetségeseit

 

Theresa May megerősítette, hogy leghamarább a jövő évben aktiválja a Lisszaboni Szerződés 50 cikkelyét – vagyis leghamarább 2017-ben kezdi meg az EU-val a várhatóan két évig tartó elszakadási tárgyalásokat.

 

„Bár Nagy-Britannia elhagyja az Európai Uniót, nem hagyja el Európát. Globális szinten erős játékosok akarunk maradni”

Mondta May.

 

A brit miniszterelnök egyúttal kijelentette, hogy az Egyesült Királyság fontos szerepet kíván betölteni a NATO keleti tagjainak orosz agresszió elleni védelmében.

 

„A keleti tagállamok védelme megmarad prioritásnak. A hónap elején elfogadtunk egy intézkedéscsomagot katonák kiküldéséről, akik felvátva tevékenykednek majd a szövetség keleti határain.”

 

Robert Fico a sajtótájékoztatón kijelentette, hogy üdvözli azt a gyakorlatot, amit a brit miniszterelnök mutatott pozsonyi tartózkodása során: egyetlen kérdésre válaszolt ,és ő választotta meg, melyik sajtóorgánum teheti azt fel.

 

„Azt a gyakorlatot, amit ma a miniszterelnök-asszony mutatott, én is üdvözölném Szlovákiában. Két kérdésre volt lehetőség – egy kérdés a szlovák, egy az angol médiától. A brit médiák esetében a miniszterelnök-asszony maga választott, ki teheti fel a kérdést. Tehát, kedves barátaim a médiából, ha valami hasonló megismétlődik, emlékezzenek erre a sajtótájékoztatóra, hogy ez nem az én kitalálmányom, hanem ez a jelenlegi európai gyakorlat.”, mondta a kormányfő, aki az utóbbi időben egyre gyakrabban hárítja el az újságírók kényelmetlen kérdéseit.

 

Forrás: TheSun.co.uk

 

DennikN.sk, Körkép.sk

Nyitókép: Telegraph.co.uk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »