Fico ledolgozott egy nyolcórás éjszakai műszakot

Fico ledolgozott egy nyolcórás éjszakai műszakot

Robert Fico (Smer) tisztában van vele, hogy az éjszakai munkadíj megemelése nagy ellenállásba fog ütközni néhány szlovákiai vállalkozó és cég részéről. A kormányfő a Lozorno (Malackai járás) ipari parkban dolgozott le egy műszakot szombat este 22.00-tól vasárnap reggel 6-ig, az IAC Group (Slovakia) s.r.o autóalkatrészeket gyártó üzemében.

“Minden embernek szorítok, tudom ugyanis, hogy hatalmas lesz néhány vállalkozó ellenállása az éjszakai jutalékokkal szemben Szlovákiában. De azért szorítok és remélem, hogy átmegy a parlamenten a javaslat” -mondta. Elmondása szerint a vele dolgozó emberek örülnek az éjszakai jutalék megemelésének.

Rendes teljesítmény

Fico saját szavai szerint az éjszakai műszak alatt közel 500 autók ajtajába kerülő lemezt  készített el.

“A miniszterelnök úr kiválóan dolgozott, ugyanis a kezdők 300 – 350 alkatrészt gyártanak. A miniszterelnök 497-et készített el, ami nagyszerű teljesítmény, pedig életében először csinálta ezt a munkát” – értékelte a kormányfőt Peter Žatkulák, a cég igazgatója. Egy gyakorlott munkavállaló egy éjszakai műszak alatt 650 lemezt gyárt le.

Žatkulák szerint az IAC Group még nem számolta ki, mennyibe kerül majd a vállalatnak a magasabb éjszakai pótdíj.

Szolidaritás

A kormányfő az éjszaka, hétvégéken és ünnepek alatt dolgozók iránti szolidaritás miatt vállalta be a műszakot: “Vegyék úgy, mint a legmélyebb szolidaritás kinyilvánítását azokkal szemben, akik éjszaka dolgoznak” – mondta az üzemben tartott sajtótájékoztatóján.

A munka előtt megjegyezte, hogy már megszokta az éjszakai munkát, Brüsszelben ugyanis reggeltől reggelig szoktak tárgyalni. Az üzemben az éjszakai műszakért járó bér 70 euró körül mozog, a kormányfő azonban aláírt egy önkéntes munkáról szóló szerződést.

Jön a szociális csomag

A jutalékok emelését tartalmazó törvényjavaslatot  Ján Podmanický, Martin Glváč és  Ľubomír Petrák (mindannyian Smer) képviselők nyújtották be a parlamentbe, a soron következő ülésen már foglalkozni fognak vele. A tervezet szerint az  éjszakai műszak után járó pótdíjaknak a minimális bér 20 százalékáról 50 százalékára kellene emelkedniük, az ünnepnapokon végzett munka után pedig 50 százalékáról 100 százalékra. Emelkedhetnek a hétvégi órabérek is, mégpedig a minimálbér 100 százalékával.

A sajtóba került információk szerint viszont az emelés nem érinti a közalkalmazottakat, így a rendőrök, a tűzoltók és a többi állami alkalmazott anyagi helyzetében nem várható javulás. A törvény jövő májusban lépne érvénybe.

SME / Aktuality.sk
borító: Ivan Majerský, Pravda


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »