Fico követeli, hogy halasszák el az amerikaiakkal közösen tervezett hadgyakorlatot

Fico követeli, hogy halasszák el az amerikaiakkal közösen tervezett hadgyakorlatot

A jelenlegi feszült nemzetközi helyzetben 300 „állig felfegyverzett“ amerikai katona érkezik Szlovákia területére, akik 4500 darab kézi lőfegyvert és 100 darab haditechnikai eszközt hoznak magukkal, jelentette ki szerdai sajtótájékoztatója alkalmával Robert Fico, a Smer elnöke.

Mint mondta, nem NATO-hadgyakorlatról van szó, hanem szlovák–amerikai katonai gyakorlatról. A Smer-SD ezzel összefüggésben azt szorgalmazza, hogy halasszák el ezt a gyakorlatot, mivel Szlovákia nem járulhat hozzá a feszültség további fokozásához.

Ivan Korčok külügyminiszter a kormány szerdai ülése után kijelentette, hogy a tervezett gyakorlattal kapcsolatban felidéződik benne az a több száz gyakorlat, melyekre Szlovákiában a Smer kormányzása idején került sor. „Több száz katona jött ide, úgy, ahogyan ezúttal is. A parlament és a kormány jóváhagyásával” – jelentette ki Korčok. Mint mondta, mindez az ellenzék részéről csak politikai okoskodás.

Hírdetés

„A katonai gyakorlat általános dolog az egész világon. Csak azok, akik egyáltalán nem értették meg az ország védelmének és biztonságának fontosságát és nincs felelősségtudatuk, kérdőjelezhetik meg a megrendezését“ – fejtette ki a mai kormányülés után Jaroslav Naď védelmi miniszter.

A védelmi miniszter kifejtette, a szlovák fegyveres erők minden évben részt vettek az említett gyakorlaton, akár a NATO keleti határán zajlottak, akár Lettországban, akár Észtországban. „Most pedig egyszerre hat országban zajlik majd, köztük Szlovákiában is. A megrendezését már régóta tervezik“ – tette hozzá.

A Saber Strike gyakorlaton, melyre március 1-től 14-ig kerül sor a lesti katonai körzetben, a lévai gyakorlótéren és a szliácsi repülőtéren, 3000 katona vesz részt közel 1000 haditechnikai eszközzel. A gyakorlat célja a hivatásos katonák védelmi és együttműködési képességeinek tesztelése egy nemzetközi csoporton belül. Szlovákia ezáltal egy kiterjedt gyakorlatsorozaton vesz részt a Baltikumtól Lengyelországon, Csehországon át Romániáig.

(NZS/Felvidék.ma/Webnoviny)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »