Fico: három célja van a regionális támogatást szabályozó törvénynek

Fico: három célja van a regionális támogatást szabályozó törvénynek

POZSONY. Három célja van a regionális beruházási támogatást szabályozó törvénynek, mégpedig a regionális különbségek megszüntetése, a bérek további növelése, illetőleg, hogy Szlovákia a modern gazdaság országa legyen – nyilatkozta Robert Fico miniszterelnök a parlament által e héten jóváhagyott törvényre reagálva. A jogszabály 2018 áprilisában lépne érvénybe.

„Újraírjuk a történelmi adatokat, már ami a munkanélküliséget és a foglalkoztatást illeti. El kell mondanunk tárgyilagosan, Szlovákiára nem jellemző az ilyenfajta fejlődés. Vannak területek, melyek nagyon sikeresek, de vannak olyan is, ahonnét az emberek a munka után elvándorolnak. A falvak elnéptelenedésének, csonka családoknak vagyunk a tanúi, az említett irányzatokra éppen a jelenleg bemutatott jogszabály hivatott reagálni. Olyan törvényről van szó, mely a beruházási támogatást lényegesen jobban hozzáigazítaná az említett segítségre leginkább rászoruló konkrét régiókhoz” – mondta a kormányfő Peter Žiga gazdasági miniszter és Róbert Šimoničič, a Szlovák Beruházás- és Kereskedelem-fejlesztési Ügynökség (SARIO) vezérigazgatójának társaságában tartott sajtótájékoztatóján.

Regionális szempontból az új beruházási projektek kétharmada Közép- és Kelet-Szlovákiába irányul – fejtette ki Fico. „Nyugat-Szlovákia pillanatnyilag olyan helyzetben van, hogy munkaerőt találni is óriási probléma, a munkáltatók egyre nagyobb nyomást gyakorolnak ránk a munkaerő-behozatal miatt. Éppen ezért különösen örülök annak, hogy a projektek többsége Közép- és Kelet-Szlovákiát érinti” – hangsúlyozta a kormányfő.

Žiga szerint a beruházások ösztönzése makrogazdasági eszköz, amit a kormányok akkor vesznek igénybe, ha az ország vállalkozói környezetére akarnak hatást gyakorolni. „Nem Szlovákia kormányának a regionális találmánya, nem is a V4-ek kormányaié. Az Európai Unión belül általános gyakorlat a beruházási és állami támogatás, az elmúlt éven az EU keretén belül csaknem 105 milliárd euró lett kiosztva, s az összeg évente növekszik. Éppen ezért Szlovákia is nyújt ösztönzést a befektetésekhez, s a beruházókért harcot folytat a szomszédos közép- és kelet-európai országokkal, hogy befektetéseiket hozzánk irányítsák” – magyarázta a gazdasági tárca vezetője.

Žiga szerint a közelmúltban elfogadott törvény új arculatot ad a befektetéseket ösztönző támogatások odaítélésének. „Mégpedig nyugattól kelet felé haladva, s ami a struktúrát illeti, a közvetett befektetési ösztönzéstől a közvetlenekig, ami annyit jelent, minél inkább kelet felé irányul a beruházás, annál nagyobb lesz az állami támogatás. Egyúttal – mivel érdekünk a regionális különbségek csökkentése – a támogatás nem közvetlenül pénz, de adókedvezmény formájában lesz megítélve” – magyarázta Žiga.

Hírdetés

Az elmúlt esztendőben a gazdasági tárca és a SARIO 44 projektet támogatott, miközben megközelítőleg 9 500 munkahelyet hozott létre. A beruházások összege elérte a 757 millió eurót. A tavalyi projektek közül az állam 15 projektet támogatott összesen 84 millió euró értékben, melynek 50 százalékát az adókedvezmény tette ki. „2018-ra közel 100 projekt kidolgozását indult el, ami nagyjából 5 milliárd eurós beruházást jelenhet. A beruházók a világ különböző tájairól érkeznének” – tette hozzá Žiga.

A gazdasági minisztérium által kidolgozott és a parlament által február 6-án jóváhagyott, a regionális beruházási támogatást szabályozó törvény az iparban való munkahelyteremtést nem szabja feltételül a Szlovákiába érkező beruházóknak.

„Alapvető változás, hogy a törvényből kimaradt az ipari munkahelyek teremtésére irányuló követelmény. Helyette a műszaki központok és a vállalati szolgáltatások terén bekerült a főiskolai képzettséggel rendelkezők alkalmazásának, illetőleg az átlagostól magasabb bérek kifizetésének a feltétele az adott járásban. Jelentős változás a beruházási terv megvalósítása feltételeinek bizonyos helyhez kötődő módosítása” – olvasható a törvény gazdasági tárca által benyújtott indoklásában.

A jogszabály további módosításai a beruházási támogatás Szlovákia által meghatározott irányultságát érinti, úgy a beruházás típusát, mint a beruházási tervek megvalósításának regionális méreteit illetően. „A törvényjavaslat továbbá szigorítaná a beruházási tervek értékelését, a megítélés feltételeinek átláthatóságát, a teljesítés feltételeit, illetőleg azok megsértése esetén az állami közigazgatási szervek által foganatosított intézkedések pontos meghatározását” – figyelmeztetett a gazdasági tárca.

A parlamenti képviselők jóváhagyták a bizottságok közösen benyújtott módosító javaslatait is. A javaslat értelmében a beruházási terv jogos költségeit és a vele összefüggő további költségeket a kedvezményezett köteles áttekinthetően és elkülönítve vezetni, hogy azok megfelelően beazonosíthatók legyenek, ugyanakkor kizárja, hogy az adóalany egyidejűleg kétfajta adókedvezményt is igénybe vegyen.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »