Fico: Európában nem lehetnek másodosztályú fogyasztók

Fico: Európában nem lehetnek másodosztályú fogyasztók

POZSONY. Európában nem lehetnek másodosztályú fogyasztók, a kettõs termékminõség gyakorlatára összeurópai megoldást kell találni – jelentette ki Robert Fico kormányfõ azon a pozsonyi találkozón, amit a kettõs termékminõség gyakorlatának a megszüntetéséért tartanak a visegrádi négyek kormányfõinek, illetve az összes uniós tagország képviselõinek és az uniós szakpolitikusoknak a részvételével pénteken.

Robert Fico a találkozó megnyitóján mondott beszédében rámutatott: a vizsgálatok során bebizonyosodott, hogy a kettõs termékminõség gyakorlata széles körben elterjedt, összeurópai probléma, ezért olyan összeurópai megoldást igényel, amellyel el lehet érni, hogy a multinacionális vállalatok egységesítsék a termékminõségi sztenderdjeiket.

Robert Fico rámutatott: a kettõs termékminõség problémájának megoldása az Európa jövõjérõl folytatott diskurzus miatt is fontos, mert ha Európán belüli közeledésrõl van szó, nem lehetséges, hogy a megkülönböztetés gyakorlat maradjon. "Ennek a gyakorlatnak véget kell vetni" – szögezte le a kormányfõ.

Fico rámutatott, hogy a probléma nem új keletû, már a 90-es évek óta találkozhatunk a kettõs termékminõséggel. Egyúttal hangsúlyozta, hogy mindez nemcsak az élelmiszereket érinti, hanem más termékeket is.

„Sok munka vár még ránk. Nem nyugodhat meg a lelkiismeretünk addig, amíg a közös piacról el nem tûnnek ezek a praktikák” – fogalmazott Robert Fico.

Gabriela Mateèná mezõgazdasági miniszter kijelentette, a téma, amellyel a mai csúcstalálkozón foglalkoznak, formálja az EU jövõjét és karakterét. „Ugyanis a tét a fogyasztók bizalma az unió és az intézményei iránti. Ezért kötelességünk, hogy megoldást találjunk az emberek mindennapos problémáira” – hangsúlyozta a tárcavezetõ.

Orbán: a nagy, nemzetközi cégek átverik a fogyasztókat

Lehangoló az a kisszerûség, amellyel a nagy, nemzetközi cégek átverik a közép-európai fogyasztókat – jelentette ki Orbán Viktor magyar miniszterelnök pénteken a pozsonyi várban.

Az Egyenlõ minõségû termékeket mindenkinek címû rendezvényen a magyar miniszterelnök nyitóbeszédében úgy fogalmazott, hogy a gazdagság és a nagyvonalúság nem feltétlenül jár együtt, hiszen Európa leggazdagabb cégei tévesztik meg a fogyasztókat.

A Magyarországon tavasszal végzett vizsgálatok azt mutatták ki, hogy az élelmiszeripari termékek minõsége hetven százalékban eltért a nyugaton forgalmazott "verziók" minõségétõl, a szezonális termékek egyharmadánál mutatták ki a kettõs minõséget – tette hozzá. Hangsúlyozta, hogy az ügy nem speciálisan csak magyar vagy közép-európai, Jean-Claude Juncker ezért hozta szóba az EU helyzetérõl szóló beszédében. Orbán Viktor üdvözölte az Európai Bizottság elnökének gondolatát, amely szerint nem lehetnek másodrendû fogyasztók Európában. "Az irány jó, a szavak tetszenek, most tetteket várunk" – hangsúlyozta.

Sobotka: az uniónak az emberek hétköznapi problémáit kell megoldania

Az Európai Uniós hatóságoknak az emberek hétköznapi problémáira kell megoldást találniuk, és a kettõs termékminõség ilyen ügy – jelentette ki Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök.

Sobotka rámutatott: a kettõs termékminõség a termékek széles körét érinti, ezért széleskörû együttmûködéssel kell európai megoldást találni a problémára.

A cseh kormányfõ a megoldáskereséssel kapcsolatban nagyon értékesnek és fontosnak nevezte a V4-es együttmûködést, ami reményei szerint elvezethet a megoldáshoz, ugyanakkor rámutatott: az Európai Bizottságnak is aktív hozzáállását kell tanúsítania az ügyben. "Nemcsak az élelmiszerek minõségérõl van szó, hanem arról, hogy ez a gyakorlat másodrangúvá teszi az európai polgárok egy részét" – hangsúlyozta Sobotka.

Szydlo: a kettõs termékminõség aláaknázza az uniós alapelveket

A kettõs termékminõség gyakorlata az egységes belsõ piac legfontosabb részét érinti, és aláaknázza az uniós alapelveket – jelentette ki Beata Szydlo lengyel miniszterelnök.

Beata Szydlo a találkozó megnyitóján elmondott beszédében rámutatott: a kettõs termékminõség a fogyasztók félrevezetésének egyértelmû példája, olyan probléma, amely az Európai Unió egységes belsõ piacának legfontosabb részét érintve jól mutatja, hogy miként lehet aláaknázni az uniós alapelveket és a fogyasztóknak a termékek biztonságába vetett bizalmát.   

"Csak egy egész Európára vonatkozó szabályozás adhatja vissza a fogyasztók termékbiztonságba vetett hitét" – hangsúlyozta a lengyel kormányfõ. Hozzátette: egy ilyen szabályozás megalkotásánál annak is figyelmet kell szentelni, hogy a megszabott élelmiszer sztenderdek ne legyenek "túl magasak", mert az ugyancsak káros lehet.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »