Fico és Danko összefog, pártkoalíció épül a maffiakormány romjain – Pellegrini nélkül

Fico és Danko összefog, pártkoalíció épül a maffiakormány romjain – Pellegrini nélkül

A Hlas-szal ellentétben az Andrej Danko vezette Szlovák Nemzeti Párt nem zárta ki a választások előtti szövetségkötést a Smerrel. Tény, hogy a választások óta a két párt retorikában és célokban egyre közelebb sodródott egymáshoz. Újabban Robert Fico sem az SNS, hanem inkább a Hlas kárára növeli preferenciáit. A Fico-Danko tandemet nem lehet félvállról venni: a két párt preferenciái együtt már felérnek a Hlas eléggé megcsappant népszerűségével. A korrupció ellenes harc híveinek ez sok újat nem hoz, a Hlas gerincére építendő új kormányt tervező liberális erőtérnek annál inkább.

Fico (újra)egyesülési ajánlatát a Hlas csípőből elutasította. Pellegriniék orientációját jól jelzi, hogy a Mária Kolíková igazságügyi miniszter elleni bizalmatlansági indítványt visszavonta (ez nagyjából akkor történt, amikor Kolíková átigazolt az SaS-hez, elég nagy koalíción belüli elégedetlenséget kiváltva, tehát elvileg nagyobb esély lett volna az indítvány sikerére).

Fico látszólag értetlenül állt a dolog előtt, azt hangsúlyozta, hogy a két baloldali párt együtt a szavazatok 40 százalékát szerezné meg. Persze valószínűleg azzal is tisztában volt, hogy Pellegrininek más tervei vannak, egyre inkább a liberálisok felé sodródik, miközben meg kell küzdenie korrupciós ügyek sora miatt rávetülő árnyékkal is.

Fico arról a Hlas kapcsán korábban azt is kijelentette, hogy a Hlassal összefogva, akár az SNS-szel kiegészülve még nagyobb népszerűségre tehetnének szert. Ezzel kvázi ajánlatot tett Andrej Dankonak, aki a múlt héten az oroszbarát, objektívnak nem nagyon nevezhető Infovojna konspirációs portálnak nyilatkozva már a Smerrel való együttműködésről beszélt.

Hírdetés

“Választások előtt koalíciót kötni lehet, ez Szlovákiában egyáltalán nem kizárható lehetőség. Hozzánk e tekintetben legközelebb a Smer áll. Úgy hiszem, hogy ezt az idiotizmust meg kell állítanunk, talán épp egy nagykoalíció segítségével.”

mondta Danko, a két párt fúzióját azonban kizárta. A választáson a pártkoalícióknak a jelenlegi törvények szerint 7 százalékos küszöböt kell megugraniuk. Legutóbb a Progresívne Slovensko balliberális mozgalom és a SPOLU áljobboldali pártja próbálkozott ilyen formációval, négy század százalékkal csúsztak le a parlamenti küszöbről. Vélhetően – ha nem történik valami földindulás szerű politikai átalakulás – ez a veszély a Smer-SNS-t nem fenyegeti. Annak ellenére, hogy az SNS jelenleg az állami támogatási küszöb (3 százalék) és a mérhetetlen kategória között lebeg.

Bár az SNS bizonytalan szavazói a Hlas, a Smer és az SNS között ingáznak, a Hlas liberális eltolódásával a Smer és az SNS elvileg tud úgy profitálni a helyzetből, hogy egymásnak ne okozzanak számottevő kárt. Ráadásul, a Smer választóinak háromnegyede bízik Dankoban, és ebben a nem smeres politikusok közül csak Pellegrini előzi – és a távolság egyre csökken.

A Smer és az SNS négy évett húzot egy kormányban, kapcsolatuk koránt sem volt idilli. Elég, ha megnézzük Danko reakcióját a Plavčan-ügy végkifejletére, mikor szó szerint úgy fogalmazott Ficoval kapcsolatban, hogy átverte őt. A helyzet azonban a kormányváltás óta megváltozott. Az akkori kormány több magasbeosztású hivatalnokát, politikusát, rendőrségi vezetőjét és a mögöttük álló oligarchák némelyikét is letartóztatták. Ez pedig jóval többet nyom a latban, mint az eurószázmilliók elosztása kapcsán folyó egykori hatalmi harcok. Danko pártja ugyanis joggal aggódhat az Állattenyésző-ügy kimenetele miatt, a Smer pedig az igazságszolgáltatás privatizációja kapcsán folyó nyomozás miatt. Így, ha másban nem is, abban biztosan egyetértenek, hogy ennek a kormánynak meg kell buknia.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »