Fico – Bugár csere a miniszterelnöki székben? Ahány koalíciós párt, annyi eltérő vélemény a válság kezeléséről

Fico – Bugár csere a miniszterelnöki székben? Ahány koalíciós párt, annyi eltérő vélemény a válság kezeléséről

Bugár Béla hétfőn este jelentette be, hogy pártja, a Most-Híd előrehozott választásokat akar. Bugár ugyanakkor meghagyta a lehetőséget a koalíciós tárgyalásokra is, minek során azt szeretné elérni, hogy partnereivel közösen tűzzék ki az előrehozott választások időpontját.

Bugár saját elmondása szerint Robert Fico kormányfő már hétfőn este elvetette az előrehozott választások ehetőségét. Az SNS bár végig azt hangoztatta hétfőn, hogy ha úgy alakul, nem gond számukra a lehető legrövidebb időn belül kiírt új választásokba belemenni, kedden már változtatott retorikáján.

Andrej Danko azt nyilatkozta a sajtónak, hogy arra kapott megbízást pártjától, hogy tárgyaljon az előrehozott választásokról, de csak abban az esetben, ha működésképtelenné válik a kormány vagy a koalíció.

Bugár mint miniszterelnök?

A szlovák sajtó több nem hivatalos információt is kapott arról, hogy a kulisszák mögött már Robert Fico leváltásáról beszélnek, ami akár a koalíció szétesését is megakadályozhatná.

A HNonline.sk információi szerint kedden egész nap a miniszterelnök személycseréje volt a koalíciós téma. A HN ugyanakkor azt is tudni véli, hogy Lucia Žitňanská, Maroš Šefčovič és Bugár Béla is felmerült a lehetséges utódok sorában.

Bugár hétfőn kijelentette, hogy a párt Országos Tanácsának döntése értelmében mindenképpen az előrehozott választásokat látják maguk előtt az egyetlen megoldásként. Azt is hozzátette, hogy ha nem sikerül dűlőre vinni a dolgot koalíciós partnereivel, akkor pártja kilép a koalícióból.

Kérdés, hogy ez után a nyilatkozat után belemenne-e egy másfajta egyezségbe.

Kotleba, mint alternatíva

Egyes értesülések szerint mindeközben Robert Fico úgy próbálja menteni a menthetőt, hogy már Bugár és a Most-Híd helyettesét keresi. Ennek kapcsán merült fel Kotleba és pártja neve, akik ha nem is hivatalosan, de csendben támogathatnák a Smer és az SNS javaslatait a parlamentben.

Egyelőre annyi biztos, hogy ahány koalíciós párt, annyiféle elképzelés és álláspont lát napvilágot. Nézzük, hogy nyilatkoznak a sajtónak az egyes képviselők a jelenlegi politikai helyzetről.

Akár már ma is születhet döntés

Ma is intenzíven tárgyalnak a Smer-en belül. Tomáš Drucker egészségügyi miniszter úgy gondolja, hogy már ma kiderül az eredmény, hogy lesznek-e előrehozott választások.

Erik Tomáš, Fico tanácsadója a sajtónak nyilatkozva elmondta, hogy

mondta Tomáš, aki azt is hozzátette, hogy szerinte még ezen a héten megszülethet a hivatalos állásfoglalás az ügyben. A Smer delegációja csak ezek után fog találkozni Andrej Kiska államfővel.

Miroslav Číž (Smer) azt nyilatkozta a sajtónak, hogy a Smerben a Most-Híd állásfoglalását úgy értelmezik, hogy két lehetőség áll fenn: előrehozott választások vagy a kormány átfogó átalakítása.

– ismerte el Číž azzal, hogy a koalíciós partnerek tízórákat tárgyalnak és szóba került a miniszterelnök cseréje is, de gyakran változnak a vélemények.

A hétfői bizalmatlansági szavazásról úgy nyilatkozott, hogy

Solymos László (Most-Híd) környezetvédelmi miniszter szerint „a helyzet komoly, nem várható el, hogy egy óra alatt megoldódik”. Azt elismerte, hogy jelenleg is a helyzet megoldásáról tárgyalnak, bár szerinte a kormány átalakítása nem jöhet szóba.

Gál Gábor, a Most-Híd frakciójának vezetője szerint a miniszterek cseréje nem elegendő pártjának ahhoz, hogy változtassanak álláspontjukon.

mondta Gál.

Az SNS frakcióvezetője, Tibor Bernaťák kiemelte, hogy a koalíciós vezetők szintjén folyamatosak a tárgyalások.

Bernaťák nem támogatja az ellenzék bizalmatlansági indítványát.

A szlovák nemzetiek még kedden kijelentették, hogy nem akarnak a kormány bukását előidéző pártnak látszani.

Körkép.sk

Nyitókép: pravda.sk/archív


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »