Fico bejelentette, szeptember 1-jétől indul az ingyen ebéd program – ami csak nevében ingyenes

Fico bejelentette, szeptember 1-jétől indul az ingyen ebéd program – ami csak nevében ingyenes

Robert Fico állítása szerint „problémamentesen” haladnak az „ingyenebéd” programra való előkészületek. Mai sajtótájékoztatóján bírálta a polgármestereket, felszólítva őket, hogy „nem csináljanak az ingyen ebédből politikai ügyet”. Nem véletlenül: a Smer kampányfogása több sebből vérzett. 

A Smer idén elfogadott javaslata szerint állam 1,20 euróval hozzájárul minden iskolás gyermek étkeztetéséhez. Ám a törvény elég hiányosan kezelte azokat a fontos kérdéseket, amelyek a településeket aggasztották. Például az ingyen ebéddel megnő a menzára járó lurkók száma, ami több alkalmazottat és eszközt követel meg. Nem beszélve arról, hogy nem volt világos, hogyan kell kezelni a ki nem osztott adagokat – például mert a gyermek betegség miatt otthon maradt.

A Smer elnöke szerint a munkaügyi minisztérium megtalálta a módját, hogyan fizetheti át a többletmunkaerő bérét a településeknek, hogy azok megfelelő nagyságúra tudják növelni az iskolai étkezdék kapacitsát.

Fico ingyen ebédje a gyakorlatban: nem egészen az, amire számítani lehetett

Az „ingyen ebéd” névre hallgató program az állami költségvetésből 80-120 millió euróba kerül majd. Nevével ellentétben azonban koránt sem mindenhol jelent ingyenes ebédet. Településenként, régiónként más eltérőek az élelmiszer alapanyagok árai. Az intézkedés miatt a drágább pozsony környéki iskolákban például az iskolák fenntartói kénytelenek voltak hozzájárulást kérni a szülőktől – mert 1,20 euróból nem tudták kigazdálkodni a költségeket. A teljes képhez hozzátartozik, hogy az iskolai étkezdék menüjének összetételét törvény szabályozza, .

Robert Fico szerint lehetőség van arra is, hogy a jelenlegi 1,20 euróról 1,30 euróra emeljék az állami hozzájárulás nagyságát.

Hírdetés

A Smer elnöke felszólította a települések polgármestereit, hogy az ingyen ebédekből ne csináljanak politikát.

„Szeptembern 1-jétől 1,20 euróval indítjuk a programot, váruk 2-3 hetet, és ha növekednek az élelmiszervásárlások költségsávjai, reagálni fogunk rá. Igyekszünk majd meggyőzni a miniszter urat és partnereit, hogy egy újabb keretet különítsenek el”

fogalmazott.

Ahogy azt Robert Ficotól megszokhattuk, nem nagyon volt hajlandó reagálni a nyilvánosságot inkább érdeklő témákra, mint hogy a smeres igazságügyi államtitkár, Monika Jankovská telefonját a Kočnerrel kapcsolatos nyomozások miatt elkobozta a rendőrség. Fico korábban Jankovskát akarta megtenni az Bírói Tanács elnökének (ez a testület választja mega legfelsőbb bíróság elnökjelöltjét most szeptemberben).

„Hogy jön ez az ingyen ebédhez?” – kérdezett vissza az újságíróknak, majd elutasította azt a kérdést is, hogy tegeződő viszonyban vannak-e Kočnerrel.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »