Fico azt várja Čaputovától, hogy lemondásra szólítja fel a kormányt

Fico azt várja Čaputovától, hogy lemondásra szólítja fel a kormányt

Robert Fico, az ellenzéki Smer elnöke és volt kormányfő azt várja Zuzana Čaputová államfőtől, hogy lemondásra szólítja fel a kormányt. Továbbra is úgy véli, hogy előre hozott választásokra van szükség. Emlékeztetett, hogy az elnök asszony felkérte Eduard Heger (OĽaNO) kormányfőt, hogy vállalja a felelősséget, a gesztusát azonban Fico hiteltelennek és célzatosnak nevezte, amellyel Čaputová csak a saját jó hírnevét akarta menteni.

„Ha adna valamit az embereknek karácsonyra, és egy kis lelket öntene beléjük, kérje a kormány lemondását és az alkotmány szükséges módosítását, hogy sor kerülhessen az előre hozott választásokra” – mondta a Smer elnöke, aki szerint Szlovákia jelenlegi állapotáért az államfő nagyobb mértékben felelős, mint Heger. Azt veti Čaputová szemére, hogy támogatta a kormányt, és Igor Matovičot (OĽaNO) előbb kormányfőnek, majd pedig pénzügyminiszternek nevezte ki.

Hírdetés

Fico megemlítette az előrehozott választásokat célzó népszavazás kiírásáért indított petíciót is. Felszólította Čaputovát, hogy ne ignorálja az előrehozott választások iránti nyilvános igényt, és legyen minden állampolgár elnöke.

Az államfő csütörtökön felelősségvállalást kért a miniszterelnöktől. Felszólította, hogy vesse bele magát azoknak a problémáknak a megoldásába, amelyek a koronavírus-pandémia elleni küzdelemben elért gyenge eredményeket és a reformok körül kialakult káoszt okozzák. Kifogásolta a koalíción belüli vitákat is. Rámutatott, hogy ami a koronavírus-fertőzöttek teljes lakosságra vetített számát illeti, a világ összes országa közül már második hete Szlovákia produkálja a legrosszabb eredményt.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »