Fico aligha távozik önként a Smer éléről. Libsik helyett “harcosokat” szeretne a pártban látni

Fico aligha távozik önként a Smer éléről. Libsik helyett “harcosokat” szeretne a pártban látni

Nincs semmi oka a kormánynak a tizenharmadik nyugdíj kifizetésének elhalasztására, mert a Szociális Biztosító jó állapotban van, az állam pedig nem okozhat problémát forrásokat találni erre a célra – jelentette ki Robert Fico smeres pártelnök, exkormányfő mai sajtótájékoztatóján.

A pártelnöki pozíciójáért küzdő Fico még a szokottól is populistább nyilatkozatot tett. Mai sajtószereplésének központi üzenete az volt, hogy a jobboldali kormány veszélybe sodorja a minimálbér intézményét, a tizenharmadik nyugdíjat és meg akarja nyitni a munkatörvénykönyvet, hogy abban olyan változtatásokat tegyen, amelyek a munkáltatókat hozza alkupozícióba a munkások helyett.

A rendeleteket semmibe véve beltérben maszk nélkül megjelent Fico felszólította a nyugdíjasok érdekképviseleti szerveit valamint a szakszervezeteket, hogy határozottan lépjenek fel az „eddig elért szociális standardok” megvédése érdekében. Példaként a 13. nyugdíjat, a minimálbért és a munkatörvénykönyvet említette meg.

Fico azzal érvel, hogy a jobboldali kormány ezeket le akarja építeni, amit a Smer és a vele szövetséges „szociális partnerek” nem hagyhatnak.

Raši: Ha Pellegrini nem lehet pártelnök, akkor nincs más hátra – pakolunk és megyünk

A Smer elnökének nyilatkozata érezhetően amolyan politikai programnyilatkozat volt, nyilván így akarta jelezni, hogy pártelnökként még van mit adnia a Smernek, ahol Peter Pellegrini exkormányfő és szövetségesei vezetőcserét próbálnak végrehajtani.

Mindazonáltal Fico kijelentései még a szokásosnál is populistábbak voltak. Többször hangsúlyozta, hogy sem ő, sem a Smer nem „látja okát annak, hogy a kormány” a Smer által bevezetett szociális intézményeket „leépítse”. A 13. nyugdíj esetében azt hangsúlyozta, hogy a Szociális Biztosító „jó kondícióban van”, a Smer pedig „kiváló pénzügyi állapotban adta át az országot a következő kormánynak”, rekordalacsony deficittel.

Valójában a Szociális Biztosító egyetlen év kivételével mindig (különösen a Smer kormányzása idején) százmilliós költségvetés-pótlásra szorult állami forrásokból, mert a befizetett összegek sosem fedték ki a kiadásokat. Ami az ország gazdasági állapotát illeti, a Smer a választások előtti napokban úgy fogadta el a több százmillió eurós költséget jelentő 13. nyugdíjat, hogy az nem szerepelt az idei költségvetésben. Márpedig ez az egyetlen tételtöbb mint kétszeresére növelte volna az idei deficit mértékét a büdzsében.

Fico sokat beszélt a minimálbérről munkatörvénykönyv „megnyitásáról”, ami az ő értelmezésében azt jelenti, hogy a kormány a munkavállalók helyett a munkáltatók javára módosítja a munkatörvénykönyvet.

Mi zajlik a Smerben?

Hírdetés

A minimálbér kapcsán el kell mondani, hogy a smeres pártelnök abban nem hazudik, hogy csak szűk réteget érinti közvetlenül (a minimálbérért dolgozók száma nagyjából 160 ezer fő), ugyanakkor a Smer kormányzásának is köszönhetően 42 olyan törvényi passzus létezik, ami minimálbéren keresztül jóval szélesebb rétegek bérköltségét növeli meg. Más szavakkal: ha nő a minimálbér, a vállalatoknak jóval több járulékot kell elvezetniük az államnak, ami válságos időkben a munkahelyek megőrzését sodorja veszélybe.

A munkatörvénykönyv megnyitásával kapcsolatban két közelmúltbeli példát érdemes kiemelni. Az egyik, hogy a koronavírus okozta válság kitörése után a Smer, élén Robert Ficoval elsőként amiatt tartott sajtótájékoztatót, hogy az új kormánynak elsősorban a nagy külföldi cégeket kell bértámogatásban részesítenie.

Ez azért volt érdekes, mert a magánszférában dolgozók két harmadát a hazai kis és közepes vállalkozások valamint az egyéni vállalkozók foglalkoztatják, nem a nagyvállalatok – tehát a Smer a munkások helyett a multik mellé állt.

A másik ellentmondás, hogy a választások előtt Ficoék még robotizációs adót akartak bevezetni a munkahelyek megvédése céljából, közben adófizetők pénzéből több milliós egyéni támogatásban részesítette az egyik Szlovákiában megépülő német robotizációs- és automatizációs rendszereket fejlesztő központ projektjét.

Ez már nyílt konfliktus: hosszú hallgatás után megszólalt Fico – és kontrázott Pellegrini

Fico ma a munkások érdekeiért aggódik, és a jobboldali kormányra mutogat teljesen figyelmen kívül hagyva a járvány hatásait és azt, hogy zsinórban nyolc évnyi kormányzás után csontvázak és túlárazott szerződések tömkelegével adták át az államot a következő kormánynak.

Fico szándéka azonban az volt, hogy programot hirdessen a Smer számára, amelynek két pillére lenne: a szociális politika és jogállam védelme. Egyúttal üzent kihívóján, Peter Pellegrininek, hogy nem távozik a posztjáról harc nélkül. Az elégedetlenkedők megnyugtatására pedig kijelentette: hajlandó megváltoztatni „viselkedésének forumláját”, hiszen ő is „változást akar a Smerbnen.

„Természetesen, hogy elfáradtunk, ezért van szükségünk új harcosokra. De harcosokra, és nem teoretikusokra a vagy liberálisokra”

fogalmazott arra a kérdésre reagálva, hogy mit tenne azért, hogy Pellegrini a Smerben maradjon.

Ficonak elégedetlen azzal, hogy a kormány úgy változtatta meg a főügyészválasztásról szóló törvényt, hogy Daniel Lipšicet is lehessen jelölni. Úgy véli, hogy csak ügyészeknek szabadna megpályázni a pozíciót.

Trošková arra panaszkodott, hogy nem akar Vadala fehér lova lenni. Vadala: én smeres vagyok, ők a barátaim

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »