Fico 50 milliót ad a kollégiumokra

Fico 50 milliót ad a kollégiumokra

Az elkövetkező két évben összesen 50 millió eurót költenek a főiskolai kollégiumok felújítására. Idén 20 millió eurót szánnak a felújításra, abban az esetben, ha több pénzre lesz szükség, akkor több pénzt különítenek el a felújításra.

Ezt Robert Fico (Smer-SD) kormányfő mondta, amikor szerdán találkozott a főiskolák rektoraival.

„Egyik kormány sem beszélt eddig nyíltan a kollégiumok felújítására szánt pénzről. Megkérek mindenkit, nézzék meg azt, hogy Mikuláš Dzurinda, Iveta Radičová vagy más jobboldali politikusok beszéltek-e arról, hogy adnak pénzt a kollégiumokra, vagy bevezetik az ingyenes vasúti utazást” – mondta a kormányfő. Hozzátette, már 2016-ban beszélt arról, hogy fel kell újítani a kollégiumokat. „Beletettük a kormány programnyilatkozatába, hogy ki akarjuk dolgozni a kollégiumok felújításának racionális finanszírozását. Erre idén került sor” – jegyezte meg Fico.

Hírdetés

A kormányfő kiemelte, hogy partnerei a tárgyalások során a főiskolák rektorai. „Nem reális idén 50 millió eurót elkölteni, ha figyelembe vesszük a közbeszerzés nehézségeit és valós karakterét” – tájékoztatott. Sor kerül az épületek hőszigetelésére, és a modernizálás költségeit az üzemeltetési költségek megtakarításából fedezik. Fico hozzátette, ha idén a rektorok túllépik a 20 millió eurós keretet, kapnak még pénzt.

„Üdvözlöm az egyezségünket, korrekt. Megerősítettük a folyamatot, amelyet két éve dolgoztunk ki” – jegyezte meg Rudolf Kropil, a Szlovák Rektori Konferencia elnöke. Martina Lubyová (SNS) oktatásügyi miniszter asszony azt hangsúlyozta, 30 év után végre sikerült ebben az országban eljutni a főiskolai kollégiumok felújításához.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »