Fiatalos értékközvetítés a Károlin

A Károli olyan, mint egy nagy osztályterem, ahol családias hangulatban lehet tanulni és részt venni a programokon – jellemezték a hallgatók az egyetemi életet az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon. A különleges, interaktív bemutatkozáson a szakképzések mellett a közösség összetartó erejét és az ösztöndíj-lehetőségeket emelték ki. A hazai és külföldi felsőoktatási, valamint szakképzési intézmények január 11. és 13. között várják az érdeklődőket a Hungexpón.

– A Károli az a hely, ahol a tudás és közösség együtt van – emelte ki Trócsányi László, a Károli Gáspár Református Egyetem (KRE) rektora az intézmény bemutatásakor. Előadásában úgy fogalmazott: az intézmény célja a széles körű tudás átadásán túl a keresztyén értékek közvetítése. Az egyetemen a bölcsészettudományi a legnagyobb kar, ahol a pszichológia mellett a keleti nyelvek és kultúra szak örvend a legnagyobb népszerűségnek. Az állam- és jogtudományi karon kiváló alkotmánybírók, ügyvédek és elméleti jogászok tanítanak. A pedagógiai karon mindent megtesznek azért, hogy a tanári pályát vonzóvá tegyék. Kiemelte a hittudományi kart, valamint az újonnan indult gazdaságtudományi, egészségtudományi és szociális kart, amelyen belül a rekreáció és életmód új szakirányként működik.

Károli, Educatio, Trócsányi László 01.11. (f.Hurta Hajnalka)

Fotó: Hurta Hajnalka

– Minden hozzánk érkező fiatalért felelősek vagyunk. Én mint rektor személyesen is. Aki a Károlira jelentkezik, az otthonra talál – fogalmazott Trócsányi László. A rektor beszélt még a Junior Akadémiáról, amely képzés a felvételi pluszpontok mellett azért is jó lehetőség a továbbtanulni vágyó középiskolás fiataloknak, mert a kurzusokon megismerhetik az egyetem oktatóit, hallgatóit, és szélesebb körben rálátnak az egyetemi életre és a lehetőségeikre.

Károli, Educatio 01.11. (f.Hurta Hajnalka)

Fotó: Hurta Hajnalka

Az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon tartott interaktív bemutatkozó előadáson az intézmény vezetője mellett hallgatók és a tanári testület képviselője is bemutatta az intézményt a résztvevőknek. A felszólaló hallgatók mindannyian a közösségi szellemiséget, a szakkollégiumok nyújtotta lehetőségeket, illetve a munkaerőpiacon történő elhelyezkedés segítését emelték ki. A Károlit családias, befogadó oktatási helynek mondták, különböző programjaik pedig összekovácsolják a diákokat és tanáraikat.

Károli stand, Educatio 01.11. (f.Hurta Hajnalka)

A KRE standja a szakkiállításon

Fotó: Hurta Hajnalka

Az egyetem egyik legnagyobb előnyének mondták azt, hogy a sokféle közösségben mindenki megtalálja a helyét, így válik teljessé az egyetemi polgári élet. A szakkollégiumokban a közös tanulás és építkezés mellett a műhelymunkák nyújtotta élményt, a kapcsolatok kialakítását is ösztönzik, hiszen ezekbe a kisebb csoportokba az egyetem minden karáról érkeznek hallgatók. A keleti nyelvek és kultúrák szak egyik hallgatója kiemelte az egyetem utáni munkaerőpiaci elhelyezkedésben nyújtott egyetemi, oktatói segítséget és a külföldi ösztöndíj-lehetőségeket is.

Károli, Educatio, közönség 01.11. (f.Hurta Hajnalka)

Fotó: Hurta Hajnalka

A hallgatói önkormányzat képviselője arról beszélt, hogy céljuk minél színesebbé tenni a hallgatók egyetemi éveit és képviselni a diákok érdekeit. Számos program nyújt lehetőséget az ismerkedésre, kapcsolatépítésre. Hangsúlyosnak nevezte a hallgatók és az oktatóik közötti jó kapcsolatot is. Segítőkészségük mellett fontosnak tartották hangsúlyozni tanáraik elhivatottságát a minél alaposabb tudás átadása mellett.

Károli stand 2., Educatio 01.11. (f.Hurta Hajnalka)

Fotó: Hurta Hajnalka

A szakkiállításon bemutatkozott az egyetem sportegyesülete, a KRE SC is. A sportágak között megtalálható többek között a futball, kosár, kézilabda, röplabda, vízilabda és a tánc mellett az e-sport is. Továbbá sportösztöndíjjal és a Magyar Olimpiai Bizottsággal együttműködésben karrierprogrammal is támogatják a fiatalokat. A sportnapot évente kétszer, ősszel és tavasszal rendezik meg, ahol mindenki kipróbálhatja magát valamelyik sportágban.

Károli, Educatio, közösség 01.11. (f.Hurta Hajnalka)

Fotó: Hurta Hajnalka

Az egyetem oktatói közül Horváth Géza, a bölcsészettudományi kar dékánja mutatta be az intézményt, aki szintén a családias hangulatot emelte ki. Úgy fogalmazott: bár a Károli közepes méretű egyetem, mégis előkelő helyet foglal el a hazai felsőoktatási intézmények rangsorában. A HVG éves értékelése szerint a huszonöt mért felsőoktatási intézményből a hetedik helyen állt. A bölcsészettudományi kar pedig az ötödik az összes hazai kar között. Véleménye szerint, aki hozzájuk jelentkezik, nem fogja megbánni döntését.