„Fiatalok a keresztény Európáért” – Dicsőítő gitáros-énekes találkozót tartanak szombaton Budapesten

„Fiatalok a keresztény Európáért” – Dicsőítő gitáros-énekes találkozót tartanak szombaton Budapesten

A júliusi krakkói Ifjúsági Világtalálkozó volt az egyik inspirálója a „Fiatalok a keresztény Európáért” mottójú rendezvénynek, amelyet a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon tartanak szeptember 10-én, szombaton 10 órától. Az esemény fővédnöke Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi püspök.

Böjte Csaba testvér a Margitszigettől tizennyolc kilométerre fekvő Csobánkáról indul gyalog hajnali fél hatkor a találkozóra. A rendezvény előkészületeiről, programjáról tartottak szeptember 7-én sajtótájékoztatót Budapesten, az Emberi Erőforrások Minisztériumában.

Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár a találkozó előzményei között említette, hogy tavaly adventkor a budapesti Szent István-bazilika előtt egy sokak lelkét megszólító, gitáros flashmobot rendeztek fiatalok, amelyen hitet tettek a béke mellett. Ekkor fogalmazódott meg bennük az ötlet, hogy szerveznek egy nagyszabású, szentmisével egybekötött, szabadtéri találkozót, amelyre minél több gitáros és egyéb hangszeren játszó fiatalt és felnőttet várnak.

Hogy az ötlet megvalósulhasson, azt jelentősen erősítette a krakkói katolikus Ifjúsági Világtalálkozó. Az államtitkár másfél napot töltött Krakkóban, és az ötezer magyar fiatallal együtt hatalmas élményben volt része. Kiemelte, hogy ez nem csak a hívő fiatalokra volt igaz, hanem azokra is, akik istenkeresőként jelentek meg a rendezvényen. A Szentatyával való találkozáson túl rendkívül fontos volt az a közösségi élmény, amit átéltek a résztvevők. A szombati találkozó egy kicsit a krakkói rendezvénynek lesz a folytatása.

A harmadik előzmény Böjte Csaba testvér nevéhez fűződik, aki felvetette azt a szép ötletet, hogy minél több országból hívjanak hívőket a magyarországi katolikus találkozókra. Így a mostani rendezvényre érkeznek hívők – fiatalok és idősebbek egyaránt – Burgenlandból, Székelyföldről és Lengyelországból.

Az államtitkár arra is emlékeztetett, hogy négy év múlva, 2020-ban Magyarországon lesz az Eucharisztikus Világkongresszus, és ennek egyik része az ifjúságé, így volt ez legutóbb is idén a Fülöp-szigeteki Cebuban. Soltész Miklós már beszélt Erdő Péter bíborossal arról, hogy a fiatalokat is jó lenne megmozgatni, minél nagyobb számban megszólítani 2020-ban, és a vasárnapi rendezvény nagyszerű lehetőség arra, hogy a fiatalok együtt legyenek, dicsőítve Istent. A találkozó üzenet Magyarországnak és Európának is, hogy a kereszténység érték, amit a mottó is kifejez: „Fiatalok a keresztény Európáért”. Ez a mi világunk, feladatunk pedig az, hogy ezt megőrizzük és továbbadjuk a jövő generációjának – mondta az államtitkár.

A program főszervezését az Újpest-Kertvárosi Plébánia vállalta, Horváth István plébániai kormányzó vezetésével. A szervezésben részt vesz a Regnum Marianum közösség újpesti csoportja is, Deák Gábor irányításával. Sokat segítettek a plébánia és az újpesti Regnum fiataljai, akik önkéntes munkában vállalták a felmerülő feladatokat, a színpad dekorálásától kezdve a helyszíni rendezői feladatokon át a zenei szolgálatig. Horváth István ismertette a rendezvény részletes programját. A találkozó szeptember 10-én, szombat délelőtt 10 órakor kezdődik. Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi püspök 10.45-kor tart megnyitó beszédet, majd Soltész Miklós államtitkár mond köszöntőt. 11 órakor kezdődik a gitáros szentmise, Palánki Ferenc püspök vezetésével. A visszajelzések szerint a főpásztorral számos pap fog együtt misézni az ország különböző, vidéki egyházmegyéiből is. A szentmise zenei szolgálatát fiatalokból álló gitáros-vonós zenekar és kórus fogja ellátni. A szervezők – újszerű módon – arra buzdítják a résztvevőket, hogy kivételesen ne csak énekléssel, hanem akik tehetik, gitárjátékkal is csatlakozzanak a misén elhangzó dalokhoz – vagyis aki csak tud, vigyen magával gitárt és úgy kapcsolódjon be a zenélésbe. A kották bárki számára elérhetők a találkozó Facebook-oldalán, de a helyszínen ki is fogják őket osztani.

A szertartást követően, 12 órakor Böjte Csaba ferences szerzetes tart előadást. Az újpesti plébános megemlítette, hogy Csaba testvér videoüzenetben kérte a fiatalokat, hogy szombat hajnalban fél 6-os kezdettel Csobánkáról zarándokoljanak vele együtt a Margitszigetre – a távolság tizennyolc kilométer. Az előadást követően dicsőítő énekek hangzanak majd el, az első dal a krakkói világtalálkozóhoz kapcsolódóan kiírt hazai dalpályázat első helyezettjének dala lesz. 13 órakor közös szendvicsebédre hívják meg a résztvevőket – ezzel zárul a találkozó, de ezután is lehetőség lesz beszélgetésre, éneklésre.

Bodnár Dániel/Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »