Fiatal szemmel a választásokról az EU-táborban

Fiatal szemmel a választásokról az EU-táborban

Hátizsákos fiatalok özönlik el a napokban a zete­váraljai Natur Air Parkot, a Magyar Ifjúsági Értekezlet (Miért) ugyanis idén itt szervezi meg hagyományos EU-táborát. 

02_eutabor_b

A fiatalok Európája mottójú rendezvénysorozat szerdán veszi kezdetét. A vasárnapig tartó táborban az RMDSZ-szel együttműködő ifjúsági szervezeteket tömörítő Miért 350-400 résztvevőre számít, legalább százzal többre, mint tavaly, amikor mintegy háromszázan mentek el az akkor még Marosfőn megszervezett ifjúsági programokra. Az ernyőszervezet az RMDSZ ügyvezető elnökségével és a Markó Béla szenátor, volt RMDSZ-elnök vezette Kós Ká­roly Akadémiával közösen szervezi az EU-tábort.

„A minden évben több száz fiatal számára találkozási pontot jelentő EU-táborban a hangsúlyt az eddigiekhez hasonlóan idén is az aktuális európai problémákra fektetjük. A fiatalok, ifjúsági szervezetek és az Európai Unió kapcsolatát szeretnénk taglalni” – közölte Antal Lóránt, a Miért elnöke. Az ötnapos táborban az önkormányzati választásokat értékelik ki a fiatalok szemszögéből, júniusban ugyanis 750 fiatal jelölt indult az RMDSZ színeiben, akik a Miért tagjai, vagy korábban azok voltak. Közülük 12-en polgármesteri, 16-an megyei tanácsosi és hárman megyei tanácsalelnöki mandátumot szereztek, továbbá több százan a helyi önkormányzati testületek tagjai – közölte a Maszol.ro portállal Balázsi Zsuzsanna, a Miért kommunikációs referense.

A résztvevőknek a fiatal RMDSZ-es polgármesterekkel is alkalmuk lesz beszélgetni, előadást tart továbbá Sógor Csaba és Winkler Gyula EP-képviselő a Demokrácia az EU-ban, régiók Európája versus nemzetállamok Európája című pódiumbeszélgetésen. A Miért közleménye szerint az idei rendezvénysorozaton a fiatalok és az Európai Unió kapcsolata, illetve a Brexit is a vitafórumok kiemelt témái között szerepel.

A tavalyi nagy sikerre való tekintettel idén is lesz Tabusarok, ahol a meghívottak személyes történeteikből kiindulva taglalnak kényes témákat. A több évig hajléktalan Gombola András ennek a létnek a viszontagságairól mesél, míg Juhász Anita a napjainkban egyre jobban elterjedő virtuális zaklatás témakö­rét járja körül. Harmadik meghívottként Szabó Zoltán Kobra európai biciklitúrájának élménybeszámolójával megpróbálja kimozdítani komfortzónájukból az elkényelmesedett fiatalokat. Balázsi Zsuzsanna a portálnak elmondta: a helyszínváltoztatás oka az, hogy a tábor szervezői támogatni akarják a fiatal, feltörekvő vállalkozásokat, s ez esetben Varga Ákosra, a zetelaki víztározó mellett található Natur Air Park tulajdonosára esett a választásuk.

Az RMDSZ „utánpótláscsapatának” tekintett Miért immár 13. alkalommal rendez EU-tábort a közéleti szerepre vágyó fiataloknak, ahol többnyire az RMDSZ politikusai tartanak előadásokat. A Békés megyei MSZP által még az ezredforduló előtt európai integrációs felkészítőként indított diákszeminárium 2004 nyarán, Magyarország uniós csatlakozása után költözött Orosháza székelyföldi testvértelepülésére, Tusnádfürdőre, ahol néhány éven belül EU-tábor elnevezéssel a Miért saját rendezvényévé vált, és 2010 óta Marosfőn rendezték meg.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »