Fiatal startupalapítót választottak elnöküknek a dél-koreai konzervatívok

A 36 éves startupalapító Li Dzsun Szokot választotta meg vezetőjének pénteken az ellenzéki Népi Erő Pártja (PPP) nevű dél-koreai konzervatív párt. Li a nagyobb politikai pártok legfiatalabb vezetőjének számít a modernkori dél-koreai politika történetében.

"Legfőbb feladatunk az elnökválasztás megnyerése" – mondta Li megválasztását követően.

A PPP új vezetője fogadkozott, hogy véget vet az évtizedek óta tartó, megosztó politikának, amelyből egyre inkább kiábrándultak a politikai csatározásokba belefáradt dél-koreai választópolgárok. "Elköteleződésünk aziránt, hogy egyenlő esélyeket biztosítsunk mindenkinek (…) győzelemre vezet minket az elnökválasztáson" – fogalmazott.

A PPP egyenlőre még nem választott jelöltet a jövő évi elnökválasztásra. Li túl fiatal ahhoz, hogy az elnöki székért induljon, tekintve, hogy az alkotmány szerint egy elnökjelöltnek legalább 40 évesnek kell lennie.

Hírdetés

Mun Dzse In jelenlegi dél-koreai elnök Demokrata Pártjának ezzel szemben három "nehézsúlyú" jelöltje is van, köztük két korábbi miniszterelnök és a legnépesebbnek számító Kjonggi tartomány kormányzója.

A Harvard Egyetemen végzett Li 2011 óta a PPP tanácsadója volt, de eddig nem viselt semmilyen politikai tisztséget.

A korábban oktatási okostelefon-alkalmazást alapító Li meglepetésszerű győzelme annak tudható be, hogy kulcsfontosságú szereplőkké váltak a fiatalabb, centrista szavazók, miután egyre többen kiábrándultak a számos dél-koreai választópolgár által képmutatónak és alkalmatlannak tartott vezetőkből.

Li győzelméhez gratulált az elnök is, aki együttműködésre szólított fel, annak ellenére is, hogy szerinte "elkerülhetetlenné válhatnak bizonyos politikai összetűzések" a választást megelőző időszakban.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »