Fiatal innovátorok kiugrására nyitnak lehetőséget

Fiatal innovátorok kiugrására nyitnak lehetőséget

Kezdődik a tizenéves innovátorok országos tehetségkutató versenye. A sikeres szereplés 100 többletpontot jelent az egyetemi felvételin.

A Magyar Innovációs Szövetség az Innovációs és Technológiai Minisztériummal, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériumával közösen, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal főtámogatásával meghirdeti a 31. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt. Az idei kiírás szerint a kreatív fiatalok összesen ötmillió forint jutalmat kaphatnak, míg a dobogós helyezés 100 többletpontot fog érni a 2022. évi egyetemi felvételi eljárás során. A legeredményesebb felkészítő tanárok és középiskolák szintén kiemelt támogatásban részesülnek.

A 31. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen 14-19 éves fiatalok indulhatnak önálló tervekkel. Pályázhatnak határon túli magyar fiatalok is. 2021. november 25-ig lehet a kidolgozandó vagy megoldandó természettudományi ötlet, feladat legfeljebb kétoldalas vázlatával nevezni. Az első fordulóból továbbjutóknak 2022. április 1-ig lesz lehetőségük a projekt részletes kidolgozására. A zsűri értékelésének szempontjai: a téma megközelítésének eredetisége, a kidolgozás alapossága, tudományos értéke; számít az önálló munka, az írásos anyag, ill. a műszaki alkotás vagy modell színvonala, az eredmények világos értelmezése.

A 31. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny ünnepélyes megnyitójának résztvevőit Dr. Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke köszöntötte: „Bárkiből lehet innovátor, mindenkinek lehet olyan kidolgozásra érdemes ötlete, ami jobbá teheti a világot. Azt üzenem a fiataloknak: legyenek bátrak, ne féljenek megmutatni magukat, mert Magyarországon soha nem volt nagyobb kereslet a kreatív, elhivatott kutató-fejlesztő kollégák iránt, mint most. Mi továbbra is minden eszközzel támogatjuk a tehetség kibontakozását.”

Hírdetés

Dr. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős EMMI-államtitkár kiemelte: a mérlegelő gondolkodás, a kreativitás fejlesztése a Nemzeti Alaptanterv szerint is fontos célja az oktatási rendszernek. Beszédében rámutatott: a ma újításai, innovációi tehetik hatékonyabbá és eredményesebbé a jövő Magyarországát, alapozhatják meg az emberek jólétét, életkörülményeit. A tehetségkutató verseny célja, hogy a kiugrás, a megmérettetés lehetőségét biztosítsák az érintett fiatalok számára.

Bemutatkozott öt olyan tehetséges fiatal, akik korábbi díjazottként, 2021. szept. 17-19. között részt vettek az európai döntőn:

Balázs Gábor Gergő, Ócsai Bolyai János Gimnázium
Seitz Erik, Pannonhalmi Bencés Gimnázium
Radó János, Berzsenyi Dániel Gimnázium
Ecsedi Boglárka, Hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium
Rózsavölgyi Mátyás Perintparti Waldorf Általános Iskola és Gimnázium

„Ebben az évben is olyan kreatív középiskolások jelentkezését várjuk, akik műszaki, természettudományi, környezetvédelmi, informatikai vagy matematikai területen ajánlanak innovatív megoldást valamilyen problémára” – emelte ki Dr. Pakucs János, a szervezőbizottság elnöke, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke. Az idei versenykiírás kapcsán elmondta: a jelentős ösztöndíjakon kívül a felvételinél 100 többletpontot fog érni az 1-3. hely. A legjobb fiatalokat felkészítő középiskolai tanárok differenciált, 600-800 E Ft-os jutalmat érdemelnek ki, a legeredményesebb iskolák elsősorban a szakköri munkák támogatására 1 M Ft támogatást nyernek el.

A verseny hagyományai szerint a zsűri három I., három II. és négy III. helyezettet jutalmaz egyéves ösztöndíjakkal, mellettük különdíjat kap majd a legsikeresebb határon túli fiatal. A három I. helyezett részt vesz az EU Fiatal Tudósok Versenyén, mert a hazai verseny része az európai versenysorozatnak. A legjobbak további rangos nemzetközi versenyekre is eljuthatnak pl. az Egyesült Államokban megrendezendő tudományos versenyek olimpiájára (Regeneron ISEF), valamint szakmai utakon, akár a Nobel-díj átadási ünnepségén is részt vehetnek. Az arra alkalmas pályázókat a Startup Campus ingyenes üzleti és forrásszerzési képzésben részesíti. A verseny részletes felhívása a http://www.innovacio.hu portálon olvasható. 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »