Fiatal farkast kapott lencsevégre a kameracsapda az Aggteleki Nemzeti Parkban.

A WWF Magyarország kameracsapdája augusztus elején rögzített egy éjszakai és egy nappali felvételt, amelyek első másodperceiben egy fiatal szürke farkast láthatunk. Az állat útvonalát közel egy hónapja figyeli Szabó Ádám, az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság kutatója.

Magyar Menedék - Háttérhatalom

„A WWF kameracsapdájával felvett fiatal farkas követése vezetett el a családjához, amelynek idei, 3-3,5 hónapos kölykeiről – a fiatalabb testvérekről – néhány hete friss felvételeket közölt a nemzeti park. Az egyed egyike a tavaly született kölyköknek. Tisztes távolságból, de állandóan követi a falkát, igyekszik elcsenni a maradékaikat és a közelükben maradni. Az önálló vadászatot még csak tanuló fiatal farkas így a falka révén biztonságosabban juthat kiegészítő táplálékhoz. Voltaképpen épp ez a ragaszkodás segített minket abban, hogy a család nyomára bukkanhassunk” – mondta a kutató.

A kameracsapda lényege, hogy álcázás nélkül, a fákra szerelve figyelik meg az állatokat úgy, hogy a kutatók személyesen nem tartózkodnak a helyszínen. Az állatokról nem mozgóképet készítenek, hanem mozgásérzékelős fényképezőgépek rögzítik az állatok jelenlétét. A kihelyezett készülékek akkor lépnek működésbe, ha élőlények haladnak el előttük.

„Ezek a kölykök is, mint már több éve bizonyítottan Magyarország területén születtek, ami jelzi azt, hogy az élőhelyük védelmében tett erőfeszítéseknek van eredménye. Ugyanakkor a most még békésen hancúrozó kölykök szeptember végén útrakelnek, megismerkednek a falka vadászterületével, mely több száz négyzetkilométer nagyságú. Így a közelgő szarvasbőgés és a téli hajtóvadászatok miatt fokozott veszélybe kerülhetnek” – mondta Veress Balázs, az Aggteleki Nemzeti Park igazgatója.

„Annak ellenére, hogy a farkas 1993 óta védett állat Magyarországon és elejtése több éves börtönbüntetéssel sújtható, a mai napig kapunk híreket illegális elejtésekről. A napokban újabb kameracsapdákat helyezünk el az érintett területen. Minden érintett – helyben élők, erdészek, vadászok, természetjárók – segítségét kérjük abban, hogy a közelgő szarvasbőgés idején körültekintően, az erdei nagyragadozókat és élőhelyüket tiszteletben tartva járják az erdőt, amelyben jut hely mindannyiunk számára” – mondta Gálhidy László, a WWF Magyarország erdővédelmi programjának vezetője.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »