Fiala: Csehország egyértelműen Ukrajna oldalán áll

Fiala: Csehország egyértelműen Ukrajna oldalán áll

Az ukrajnai konfliktust diplomáciai eszközökkel és békés úton kell megoldani – jelentette ki Petr Fiala cseh kormányfő hétfőn Mikulcicében sajtóértekezleten. A miniszterelnök munkalátogatáson van Dél-Morvaországban.

Fiala újságírók kérdéseire válaszolva Milos Zeman államfő vasárnapi kijelentéseire reagált – írja az MTI.

Zeman vasárnap a CNN Prima News kereskedelmi televízióban sugárzott interjúban azt mondta:

nem tart attól, hogy Oroszország esetleg megtámadná Ukrajnát. Zeman nyilatkozatát az ukrán külügyminiszter bírálta.

A kormányfő úgy véli, nem szabad meghátrálni az orosz fenyegetések előtt, a fenyegetéseket és az esetleges agressziót pedig elfogadhatatlannak tartja. A kormány egyértelműen Ukrajna mellé állt – szögezte le Petr Fiala.

Hírdetés

Zeman a jelenlegi feszültséget „a szavak háborújának” minősítette mindkét fél részéről, és azt mondta: szeretné, ha ez így is maradna. Úgy vélte, az oroszok „nem bolondok”, és tudatosítják, hogy Ukrajna megtámadásával sokkal többet veszítenének, mint nyernének. Bírálta, hogy Csehország 4000 tarackágyú lövedéket ajándékozott Ukrajnának.

Fiala azt mondta, politikai szempontból a kormány álláspontja a fontos. „Az elnök úrnak e segítség ügyében más a véleménye, beszéltem vele róla. A cseh kormány szavai és tettei azonban a polgárok véleményét tükrözik. A kormány egyértelműen a békés megoldás oldalára állt, elutasítjuk Oroszország fenyegetéseit, és Ukrajna mögött állunk” – jelentette ki Petr Fiala.

Leszögezte, hogy nem szabad meghátrálni az orosz fenyegetések előtt. „Így elérjük, hogy mint Nyugat, mint Európai Unió és NATO, egységesen és elszántan fogunk fellépni, és kinyilvánítjuk,

hogy nem engedünk semmiféle fenyegetésnek és esetleges agressziónak, hogy mindezt elutasítjuk” – fejtette ki a kormányfő.

Rámutatott arra, hogy Jan Lipavsky külügyminiszter hétfőn szlovák és osztrák kollégájával Ukrajnába utazott, hogy kinyilvánítsa Csehország szolidaritását Ukrajnával, és támogatásáról biztosítsa az ország területi egységét.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »