Feszült légkörben tárgyaltak az ellenzéki pártok az MKP székházában

Feszült légkörben tárgyaltak az ellenzéki pártok az MKP székházában

A jobbközép ellenzéki pártok együtt tudnak működni, ha akarnak, céljuk egy kormányváltó SaS-OľaNO-KDH-MKP-alternatíva kialakítása – üzenték a pártelnökök.

Első találkozójukról, melyre péntek délután, az MKP-székházban került sor, azonban sokat nem árultak el, viszonylag óvatosan kommunikáltak.

Menyhárt József, az MKP elnöke a találkozó után arról beszélt, bár az MKP parlamenten kívüli párt, korábban bent voltak a törvényhozásban, és reménykednek abban, hogy újra bekerülnek – ebben az esetben pedig egy jobbközép kormánykoalíció tagjai szeretnének lenni. A kerekasztal-találkozókra szerinte azért van szükség, hogy a jobboldali pártok meg tudják beszélni az alapvető társadalmi és politikai kérdéseket.

A szlovák partnerpártok elnökei is elsősorban szimbolikus jelentőséget tulajdonítottak a találkozónak. Richard Sulík, az SaS elnöke arról beszélt, hogy az ellenzéki pártok azt akarják megmutatni a választóknak, hogy képesek tárgyalni, és a jó együttműködésnek köszönhetően a választások után viszonylag gyorsan egy platformra tudnak kerülni. Ugyanezt hangsúlyozta Igor Matovič, az OĽaNO elnöke is, aki szerint így már a választások előtt meg tudják mutatni a választóknak, hogy nem árulnak zsákbamacskát. 
 

Alojz Hlina, a KDH elnöke – akinek jelen pillanatban az SaS–OĽaNO-tandemmel és az MKP-val is van némi konfliktusa – óvatosabban nyilatkozott. Arról beszélt, hogy az ilyen találkozókkal szemben, bár hasznosak, nem kell túl nagy elvárásokat támasztani. A rendszerességgel azonban az elvárások is megérkezhetnek. „Külön világaink vannak, ám ez nem zárja ki, hogy egy asztalhoz üljünk, és keressük azt, ami összeköt” – mondta Hlina.

A találkozósorozat következő vendéglátója az OĽaNO lesz, a tervek szerint

egy-két havonta fognak tárgyalni a pártok. Az sem biztos, hogy négyesben, elképzelhető, hogy a következő találkozón már Boris Kollár pártja, a Sme rodina is ott lehet. 

A jobbközép ellenzéki pártok elnökei nem árultak el sokat arról, mi hangzott el az MKP-székházban tartott megbeszélésen, ám információink szerint meglehetősen feszült volt a hangulat. Elsősorban amiatt, mert az SaS és az OĽaNO a minap kihagyta a helyhatósági választási együttműködésből a KDH-t. 

Grigorij Mesežnikov politikai elemző szerint a jobbközép pártok ideológiai eltérésein felül lehet emelkedni, a személyes ellenszenven nehezebb lesz.

Alojz Hlina nem ápol túl jó kapcsolatot Richard Sulíkkal, és ezt tetézi, hogy a KDH a megyei választásokkal ellentétben ezúttal kimarad a központi OľaNO–SaS összefogásból. Hlina az MKP lojalitását is többször megkérdőjelezte, ám elmondása szerint erről most nem tárgyaltak.

Részünkről azonban ez továbbra sem álprobléma, Szlovákia Polhorától Komáromig tart, mi pedig szlovák politikusok vagyunk, Szlovákia lakosaiért dolgozunk. Ha ebben meg tudunk egyezni, akkor nincs probléma – mondta Hlina. 

Igor Matovič ezzel kapcsolatban azt mondta, szerinte a szlovákiai magyarok lojálisak Szlovákiához, és az OĽaNO azt szeretné, ha jobban élnének az országban – és továbbra is érvényes az MKP-nak tett ajánlatuk egy esetleges választási koalícióra. 

A Híddal való esetleges együttműködésre Matovič élesen reagált, a szlovákiai magyarok Smerének tartja Bugár Béla pártját. Richard Sulík, az SaS elnöke ezzel kapcsolatban óvatosabban fogalmazott, mondván, még nagyon korai erről beszélni. „Még nem tudjuk, ki lesz ott a következő parlamentben” – mondta.

Mesežnikov lapunknak azt mondta, jelen pillanatban csak a jobbközép pártok válthatnak kormányt, más alternatíva nem mutatkozik. Az együttműködés nem elsősorban valamiféle ideológiai különbségek miatt ütközhet nehézségekbe, inkább a fennálló személyes ellentétek miatt – és itt nem csak az ellenzéki pártelnökök közti feszültségre gondol. Figyelmeztet ugyanis: ideológiailag a jobbközép pártokhoz sorolandó a Híd is, amely jelenleg kormánypárti. Azt sem lehet tudni, hogy a következő választásokon ki kerül a parlamentbe, és ki nem, így elképzelhető, hogy Bugárékkal is számolniuk kell az ellenzéki pártoknak. „El tudom képzelni, hogy komoly személycserék után a Híd is csatlakozzon egy szélesebb együttműködéshez” – jegyezte meg Mesežnikov. Véleménye szerint a jobbközép ellenzék végül a lehető legkoherensebb alternatívát akarja kialakítani, és elképzelhető, hogy ebbe Boris Kollár Sme rodinája, vagy Andrej Danko SNS-e kevésbé illik bele, mint egy megváltozott Híd.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »