Fesztiválok, táblaavatás és megemlékezések a Kürtösben

Fesztiválok, táblaavatás és megemlékezések a Kürtösben

Megjelent a Csemadok Nagykürtösi Területi Választmánya közéleti-társadalmi havilapjának júniusi száma. A tartalomból:

A címlapon Hrubík Béla osztja meg gondolatait a Merre tovább, Felvidék? címmel. Mint fogalmaz: A kérdés nem költői, hanem valós, hiszen a szlovákiai magyarok politikai érdekképviselete, a Magyar Szövetség egy éven belül harmadszorra sem tudta befogni a politika forgószelét a tengeren képletesen hánykolódó hajójának vitorlavásznaiba. A nem költői kérdés viszont költői képet fest arról, vajon a hajónk merre induljon tovább az ezt követő szélcsendben, mely most ránk vár, hiszen a megmérettetések után ideje lenne rendbe szedni magunkat, ha még van értelme, van kivel, és van merre elindulnunk.

Az EP-választásokhoz visszatérve a járási lap ismerteti a magyarlakta települések eredményeit.

A szklabonyai Mikszáth Kálmán Emlékházban is megtartották a múzeumok éjszakája rendezvényt. Interjú olvasható Baki Attila történésszel, aki a holokauszt nyolcvanadik évfordulója alkalmából egy rendhagyó vándorkiállítást állított össze. Első alkalommal Ipolynyéken volt látható, majd Ipolyhídvégen és Ipolybalogon is áttekinthették a levéltári kutatásokon alapuló kiállítást.

Közel fél évszázada dolgozik az egészségügyben a Csábról származó dr. Czelenk Ferenc, a balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórház és Rendelőintézet sebészeti osztályának főorvosa, aki elnyerte a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj Észak-Magyarországi Közönségdíját a Goodwill Pharma az Egészségügyért Közhasznú Alapítvány pályázatán.

Idén is lesz Nagy Ipoly-takarítás, a Nagykürtösi járás falvai is bekapcsolódnak az önkéntes akcióba. Emléktáblát kapott Mikszáth Kálmán a selmecbányai egykori evangélikus líceum falán. A rendezvényen palócföldi emlékezők is jelen voltak.

Hírdetés

A júniusi lapszámban is betekinthetünk a járás magyar iskoláinak életébe. Megtudhatjuk például, hogy rendőrségi bemutatót tartottak az ipolynyéki Balassi Bálint Alapiskolában. Ugyancsak az iskola falai között rendezték meg a gyereknapot. Jubilált az Ipolybalogi Művészeti Alapiskola. Hatalmas sikereket értek el matematikából az ipolybalogi Ipolyi Arnold Alapiskola tanulói.

Magyar hősök emlékünnepe volt Csábon.  A hagyományokat követve a nagycsalomjai Fayl Frigyes parkban tartották meg a járási juniálist. Palócföldi Csalogány népdalverseny volt Ipolynyéken. Ifjú Tehetségek Fesztiválját rendezték meg Apátújfaluban.

Folytatódik a járás Csemadok-alapszervezeteit bemutató sorozat, ezúttal a nagyfalusiak tevékenységével ismerkedhetünk meg. Ipolynyéken él a járás legidősebb Csemadok-tagja, a százkét éves Nagy Sándor, sokak Sanyi bácsija.

Trianonra emlékeztek Nagycsalomján és Ipolyszécsénykén, az összetartozás lángja lobbant fel a csábi Meggy-pataknál.

A júniusi lapszámból sem hiányozhat Balga Zoltán atya állandó rovata, ahogy a kertészeti kisokos és a könyv- és eseményajánló sem.

(Pásztor Péter/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »