Fesztiválgyőztesek a CineFesten

Fesztiválgyőztesek a CineFesten

Idén 13. alkalommal rendezik meg a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivált, ám a szervezők a jelek szerint nem babonásak. Sőt, kellő humorral a szokásos erős versenyprogram mellett a baljós szám előtt tisztelegve horrorfilmeket is vetítenek, és horrorkonferenciát is szerveznek.

Laikus mozinézőnek azért igazi ünnep a szeptember, mert bő évtizede Cannes, Berlin, Velence helyett elég csak Miskolcra ellátogatnia, hogy ízelítőt kapjon a nemzetközi fesztiválok hangulatából. A Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál szervezői nem akarnak versenyre kelni a világ legrangosabb filmes eseményeivel, de azok legjobb darabjaiból évente mutatnak be egy nem is akármilyen válogatást. Ráadásul a CineFest programja nem szokott hemzsegni azoktól az alkotásoktól, amiket később országos moziforgalmazásban is vetítenek, azaz olyan rendkívüli produkciók közül lehet csemegézni, amelyeket később már nem adnak a moziban Magyarországon.

Idén 13. alkalommal rendezik meg a fesztivált, ahol bőséggel lesz látnivaló, szeptember 9–18. között különösképpen érdemes Miskolc felé venni az irányt a filmkedvelőknek. Jobb esetben még Juliette Binoche-sal is összefuthatnak a szerencsések: Az angol beteg című hollywoodi szuperprodukcióért Oscar-díjjal jutalmazott színésznő lesz a nyitógála sztárja, aki személyesen veszi át életműdíját. Tiszteletére nem kisebb remekművet, mint Krzysztof Kieslowski Három szín: Kék című klasszikusát vetítik le.

A 18 filmből álló versenyprogramban idén is számos ínyencség szerepel: mindjárt az élre kívánkozik a cannes-i felhozatal egyik legnépszerűbb alkotása, a nemzetközi filmkritikusok Fipresci-díjával kitüntetett német vígjáték, a Toni Erdmann, amelynek címszereplője egy, a középkorú lányával a kapcsolatát rendezni akaró apa. A kanadai fenegyerek Xavier Dolan Ez csak a világvége című alkotása szintén versenyben lesz Miskolcon, Cannes-ban pedig a zsűri nagydíja mellett az ökumenikus zsűri is kitüntette a produkciót.

A versenyprogram további alkotásai között dán, szlovén, új-zélandi, amerikai filmek is szerepelnek, továbbá Hajdu Szabolcs Ernelláék Farkaséknál című magyar filmje, amely idén már bevette Karlovy Varyt. Nem Hajdu alkotása lesz az egyetlen hazai produkció a programban. Tasnádi István MEMO című titokzatos filmje a Kitekintő programban szerepel, és itt vetítik majd a Közeli találkozások Zsigmond Vilmossal című francia dokut is a legendás magyar operatőrről, amelyről korábban lapunk is beszámolt. Mellettük Bereczki Csaba Soul Exodusa a zenés filmek blokkban lesz látható. A bevezetőben említett horrorfilmek kapcsán panelbeszélgetést tartanak a műfajról, valamint öt kultikus horrorfilmet is levetítenek éjféli kezdéssel. Az alkalomból újra nagyvászon előtt retteghetünk a Rémálom az Elm utcában és a Halloween – A rémület éjszakája című filmeken.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 08. 24.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »