Festménybotrány: lába kelt a Trnka irodájában található 200 ezer eurós festménynek

Festménybotrány: lába kelt a Trnka irodájában található 200 ezer eurós festménynek

Nyitókép: TV Markíza

A Marian Kočner széfjéből előkerült videofelvétel ezúttal nem az első Fico-kormány legnagyobb botrányairól rántja le a leplet, hanem Dobroslav Trnka volt főügyész gyűjtői szenvedélyéről.

Hogyan lehet egy 200 ezer eurós festmény birtokába jutni? Ezzel kapcsolatban Dobroslav Trnka volt főügyész világos instrukciókat látta el az egykori pénzügyminisztert, Ján Počiateknak az irodájában.

A kiszivárgott videofelvételből származó információkkal már a rendőrség és az ügyészség is foglalkozik.

A festmény, amit az irodában Počiatek és Trnka mustrál, Gustáv Mallý akadémiai festőművész alkotása. Trnka a távozásakor elárulta az újságíróknak, hogy a festményt az egyik ügyészség padlásán találták, az értéke pedig minimum 200 ezer euró. Azonban az a festmény, amit Trnka Počiateknek mutogat az irodájában, nem az eredeti alkotás.

Hírdetés

De mit keres a másolat a főügyész irodájában, és hova lett az eredeti Mallý-festmény? A titkot Trnka halkan, susogva fedi fel Počiateknek, ezért nem lehet pontosan érteni a felvételen. A beszélgetés szerint azonban a festmény eredetijét valaki elvitte az ügyészségről.

Branislav Tomaga, a TV Markíza riportere afelől érdeklődött a Főügyészségen, hogy szerepel-e a nyilvántartásban Gustáv Mallý alkotása. A Főügyészség megerősítette, hogy ők is gőzerővel keresik a festmény eredetijét.

De ez még nem minden. A felvételen Počiatek is a műgyűjtői szenvedélyéről beszélt, majd azzal kezdett el dicsekedni Trnkának, hogy az ő hivatalában egy eredeti Martin Benka festmény található.

Braňo Tomaga a Počiatek által említett festménynek is utánajárt a pénzügyminisztériumnál, s kiderült, hogy a festmény még mindig a helyén van. A minisztérium azt állítja, hogy egyetlen Martin Benka festményük sem tűnt el, jelenleg három alkotás van a tulajdonukban ettől a festőtől.

A TV Markíza szerette volna megtudni az egykori főügyésztől, hogy hova lett a Mallý-festmény eredetije, de nem sikerült vele kapcsolatba lépni.

TvNoviny.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »