Fertőző kórházi kezelés Kolozsváron?

Fertőző kórházi kezelés Kolozsváron?

A kolozsvári urológiai klinika intenzív osztályán fertőződhetett meg sertésinfluenzával két, veseátültetésen átesett beteg, akik belehaltak a vírusfertőzésbe – állítják a hozzátartozók, akik hanyagsággal vádolják az intézményt, és készek pert indítani az ügyben. Az orvosok cáfolják, hogy a romániai kórházakban egyre nagyobb arányban megjelenő és a nem megfelelő fertőtlenítésnek tulajdonítható belső fertőzésről lenne szó, és azt állítják: a két beteg „véletlenül”, egymástól kapta el a vírust.

sertesinfluenza_001_KEG_b

Sertésinfluenzával fertőződött meg a Kolozsvári Urológiai és Veseátültetési Klinikán, és ennek következtében februárban elhunyt két, veseátültetésen átesett beteg. Ana Toth és Viorel Bejan hozzátartozói csütörtöki sajtótájékoztatójukon magyarázatot és az ügy hivatalos kivizsgálását kérték, kifejtve: ellenkező esetben panaszt tesznek, sőt ha kell, be is perelik az egészségügyi intézményt.

A hozzátartozók elsősorban azt kifogásolják, hogy az intézmény nem tájékoztatta őket megfelelően szeretteik állapotáról, sőt megalázón bántak velük. A sajtótájékoztatón Emanuel Ungureanu, a Delia Grădinaru Szolidaritásért és Empátiáért Egyesület vezetője bejelentette, hogy az Országos Korrupcióellenes Ügyosztálynál (DNA) is feljelentést tesz az ügyben.

Szerinte ugyanis a klinika vezetője, Mihai Lucan professzor a szintén általa vezetett Lukmed magánklinikára irányítja betegeit egy-egy vizsgálat elvégzéséhez, amiért ott fizetni kell. A magyar származású Iulia Molnar – az elhunyt Ana Toth lánya – arról számolt be, hogy édesanyját Lucan három ízben is komputertomográfia (CT) vizsgálatra küldte, kifejtve, hogy csak a Lukmednél végzett CT-vizsgálatot fogadja el hitelesnek.

Elmondása szerint az első vizsgálat 510, a második 550, a harmadik 320 lejbe került. Iulia Molnar elmondta: azért fordulnak a közvéleményhez, mert a szeretteikkel történtek túlmutatnak az egyedi eseteken. Azt remélik, hogy az állam illetékes szervei kivizsgálják, hogy mi is történik a veseátültetésen átesett betegekkel a műtét után. Lépésüket azzal indokolják, hogy morális felelősséget éreznek a többi beteg iránt.

A suceavai Melania Bejan, az elhunyt Viorel Bejan özvegye ugyanakkor elmondta: férje február 12-én halt meg, azóta se kapott választ arra: miért. Szerinte elkeserítő a kommunikáció a kórház és a hozzátartozók között. Mint mesélte, férje veseelégtelenséggel küzdött, rendszeresen járt dialízisre, ettől eltekintve jól érezte magát, és nagyon megörült, hogy végre első helyre került a várólistán és új vesét kaphat.

A műtét sikerült, de január 27-én hidegrázást kapott. Ekkor az egyik orvos megnyugtatta a feleséget, hogy jó kezekben van, ne aggódjon. Másnap azonban a férfi lázas lett, köhögni kezdett, és napról napra rosszabbodott az állapota. Január 31-én felhívta telefonon, azzal a kéréssel, hogy hívjon valakit, aki segít. Azonban egyetlen ügyeletes orvost sem találtak, csupán egy asszisztenssel tudtak beszélni. Február 4-én a férfit átszállították a kolozsvári járványkórházba, ekkor találkoztak a két betegnek a hozzátartozói, ugyanis Ana Toth is ugyanezen a napon került át a fertőző betegségek kezelésére hivatott intézménybe.

Binca Toth, Ana Toth másik lánya arra panaszkodott, hogy a kórház vezetése nem értesítette őket arról, hogy anyjukat átszállítják a járványkórházba. Mint mondta, a beteg hívta fel őket, hogy segítsenek csomagolni, pedig már nehezére esett beszélni. A két beteg egyébként korábban nem találkozott, mivel a klinika más részlegein ápolták őket, mégis ugyanazok voltak a tüneteik. Ez alapján a hozzátartozók úgy vélik, a kórházban kaphatták el a fertőzést.

Melania Bejan elmondta: amikor férje halála után annak okára volt kíváncsi, szóba se akartak állni vele. Többször telefonált, faxolt, hogy kapjon egy regisztrációs számot, és választ kaphasson kérdéseire, de kérését csak azt követően teljesítette a kórház vezetése, amikor azt blöffölte: beszélt egy ügyvéddel. Többek között azt kérdezte az orvosoktól, hogyan fordulhatott elő, hogy a két náthás beteget ugyanazon a részlegen ápoltak, mint a transzplantáción átültetetteket. A kórház menedzserétől azt a választ kapta: mégis kinek képzeli magát, hogy meg akarja mondani, hogyan szervezzék a kórház működését?

A hozzátartozókkal ellentétben a kórház orvosai azt állítják, tájékoztatták a családokat a vírusfertőzésről, és az osztályon is biztonsági intézkedéseket vezettek be. Adrian Bărbos orvos a Ziua de Cluj hírportálnak elmondta, hogy miután a két beteget elszállították az intenzív osztályról, karantént rendeltek el, és nem jelentek meg új influenzás esetek. „A fertőzésnek semmi köze a sebészeti beavatkozáshoz” – mondta az orvos, hangsúlyozva, hogy nem belső kórházi fertőzésről van szó, a betegek „véletlenül”, egymástól kaphatták el az influenzát.

Melania Bejan egyébként április 18-án panaszt tett az orvoskamaránál a klinika orvosai és az egészségügyi hatóság illetékesei ellen, az ügyben utóbbi intézmény is vizsgálatot indított, mely még zajlik.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »