Fertőtlenítőügy: a vásárhelyi kórházat ellenőrzik

Fertőtlenítőügy: a vásárhelyi kórházat ellenőrzik

Rajtaütésszerű vizsgálatra érkezett hétfőn a marosvásárhelyi Megyei Sürgősségi Klinikai Kórházba a miniszterelnök ellenőrző testülete – a Bukarest több egészségügyi intézményében már elvégzett ellenőrzéshez hasonlóan azt vizsgálják, hogyan szerezték be a Hexi Pharma által gyártott fertőtlenítőszereket. Vásárhely mellett Craiován is vizsgálódnak – közölte kedden Facebook-oldalán a miniszterelnök ellenőrző testülete. 

0hexiew_b

Amint arról korábban írtunk, a kormány múlt szerdán bejelentette: a Hexi Pharma termékeit érintő vizsgálatok hivatalos eredményei szerint a fertőtlenítőszereket akár tízszeresen is felhígíthatták. Victor Strâmbu egészségügyi államtitkár közölte: a szerek nem megfelelőek, ezért kivonják őket a forgalomból, a cégre pedig 40 000 lejes bírságot róttak ki.

Hogy miért pont Marosvásárhelyre szállt most ki az ellenőrző testület, nem indokolták meg, de mindenképp összefüggésben állhat azzal, hogy itt találták az egyik leginkább felhígított fertőtlenítőt. A hivatalos tájékoztatás szerint a Maros megyében begyűjtött, Hexi Pharma által gyártott és forgalmazott kórházi tisztítószerminták alapján a bukaresti laboreredmények a csomagoláson feltüntetett értéknél 4200-szor kisebb koncentrációt is kimutattak.

Bécsből jöhet az új miniszter

Vlad Voiculescu közgazdász, a pénzügyminiszter kabinetigazgatója válthatja az egészségügyi miniszteri székben a Hexi Pharma-botrány miatt lemondott Patriciu Achimaş-Cadariut. Politikai források a Mediafax hírügynökségnek megerősítették kedden, hogy a kormány képviselői tárgyalnak ez ügyben Vlad Voiculescuval. A tárca várományosa kapcsán az elkövetkező napokban várható döntés.

A szakember 14 évet élt Bécsben, és az évek során több egészségügyi szociális projektben is benne volt, a legismertebb ezek közül a citosztatikumok hálózata, amelynek keretében önkéntesek hoztak be olyan létfontosságú gyógyszereket a romániai rákos betegeknek, amelyek nem voltak megtalálhatóak az itteni kórházakban, gyógyszertárakban.

A kórház szóvivője viszont hétfői megkeresésünkkor igyekezett megnyugtatni az embereket, mondván, nem használják a Hexi Pharma termékeit, ám fennakadás sem alakult ki, hiszen eddig is volt szerződésük egy másik gyártóval, jelenleg kizárólag ennek a fertőtlenítőszereit használják.
A legfőbb ügyészség szintén kedden jelentette be, hogy két szakértői vizsgálatot rendeltek el a Hexi Pharma termékei kapcsán.

Közben kedden kellett volna tárgyalnia a bukaresti törvényszéknek a botrányos fertőtlenítőszereket gyártó és forgalmazó cég fizetésképtelenné nyilvánítását, ám időközben a Hexi Pharma illetékesei visszavonták erre vonatkozó kérésüket. Emögött – mint ismeretes – az áll, hogy egy nappal korábban a legfőbb ügyészség kérésére a fővárosi törvényszék úgy döntött, két hónapig a Hexi Pharmát tilos felszámolni. A bukaresti törvényszéken május 10-én iktatták a cég fizetésképtelenségi kérelmét, eszerint a Hexi Pharmának 23 426 229 lejre rúgó adósságai vannak.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »