Férfi vagy: értékes vagy!

Férfi vagy: értékes vagy!

A világ terhének felét férfivállak tartják. A világ építésének, fejlesztésének gondja több mint felerészben a férfiak terhe. A család anyagi védelme pszichológiailag túlnyomórészt férfiteher. A világ megismerése, használhatóvá tétele szintén a mi feladatunk. De ma már a segítő foglalkozásúak között, az egészségügyben, szociális szférában is egyre több a férfi. Tudnod kell, kedves olvasó: férfi vagy – értékes vagy!

A világot előrevivő találmányok zöme férfiak nevéhez kapcsolódik. A tengeren való tájékozódás, az építészet, az űrhajózás, a számítástechnika mind-mind olyan területek, ahol főképp férfiak alkottak nagyot. A gazdaság szekerét főleg a férfiak termelőereje mozgatta sokáig, és még ma is az országok GDP – jének nagyobb részét férfiak termelik meg.

Családfőként nagyon sokáig elismert státusza volt egy férfinek, és családalapítóként, apaként tisztelet övezte. Manapság az apasága iránti tisztelet egyszerre látszik megújulni és rombolódni.

Nagyszerű mozgalmak alakultak az apák és az apaság értékének elismertetéséért, jogainak érvényesítéséért. Az Apák az Igazságért Közhasznú Egyesület például közreműködött immár többször is, hogy törvényi szinten változzon az apaság gyakorlásának lehetősége. A Kiállunk a gyermekedért! mozgalom elérte, hogy egy édesapa megkapja az anya által veszélyeztetett gyermekét.

Másrészt férfi és apaellenes szervezetek (Patent, NANE) folyamatosan állítják be az elvált apákat feleség és gyermekbántalmazónak, és igyekeznek csorbítani nevelői jogaikat. Sajnos ezen szervezetek sajtótámogatottsága meglehetősen magas.

Összességében azonban elmondható, hogy sok férfi igyekszik tisztességesen nevelni gyermekeit és számos áldozat meghozatalával biztosítja a jól működő családi hátteret nekik. Jellemző, hogy a feleségével való működőképes együttélés oltárán áldoz fel számos érzelmi és/vagy szexuális igényt, illetve a gyermekei érdekeinek megfelelően áldozza fel értük idejét, energiáját, megkeresett pénzét.

Hírdetés

Mindezek mellett pedig nem szabad szó nélkül elmenni. Megérdemlik ezek a férfiak, hogy életük teljesítménye előtt fejet hajtsunk.

Ugyanakkor nem szeretném csak az apaságot kiemelni és egyoldalúan piedesztálra emelni. Sok férfi a közösségért hoz áldozatot, akár a gazdaság szereplőjeként (minőségi munkát hátrahagyva, bárhol dolgozik), vállalkozóként munkát adva embertársainak, akár önkéntesen, a szabadidejét áldozva például közösségi platformok működtetésével. Több ismerősöm foglalkozik ilyesmivel, miközben az élet fordulatai és/vagy személyes döntéseik révén az apaság szépségét és terhét nem tapasztalhatták meg. A közösség szempontjából azonban tisztességes törekvéseik nagyon is építőek és hasznosak.

Manapság a segítő szakmákban is egyre több férfi találja meg a helyét, pénzzé váltható lett, hogy egy férfi empatikus, gondoskodó amellett, hogy önálló és erős. Amúgy ez az ágazat messze több férfit igényelne – mondja több intézményvezető is – mint amennyien vannak. A heterogén munkakörnyezet valamint a fizikai terhekben való segédkezés a nőknek is mind pszichésen, mind fizikailag jót tenne.

Végül beszéljünk a nagypapákról, akik messze nem kapnak még az apasághoz képest sem támogatást. Hiszen ők nem mehetnek negyven év után nyugdíjba, holott az unokáikkal ők is szívesen töltenének több időt. Számos nagypapa vállal időt, hogy segítsen a gyermekén és gondozza az unokáit annak munkaideje alatt. Igaz, pozitív változás is történt, hiszen ha képes megtenni, akkor az állam díjazza ezt az unokákra fordított időt. Kérdés: képes – e egy nagypapa úgy az unokái mellett lenni, mint szeretne, főleg ha az emelkedő nyugdíjkorhatárt, és a férfiak idő előtti halandóságát nézzük. Leszögezhetjük: a férfiak nagypapaként is értékesek.

Mondjuk ki ezt a ma mélyen eltemetett igazságot: a férfiak értékesek. A világnak, a családnak, a társadalomnak nagy szüksége van rájuk.

Bár ma nincs ennek kifejezett ünnepe, mégis: ünnepeld meg, ha férfi vagy!

 


Forrás:ferfihang.hu
Tovább a cikkre »