Ferences novíciusok tettek fogadalmat Szécsényben

Ferences novíciusok tettek fogadalmat Szécsényben

A szécsényi ferences rend templomában Mészáros Levente, Farkas Tamás és Radványi Atanáz a noviciátus befejezésével egyszerű szerzetesi fogadalmat tettek.

Az ünnepi szentmisét Dobszay Benedek ferences tartományfőnök mutatta be. Hálát mondott az Úristennek, hogy adott olyan fiatalokat, akik elfogadták a hívó szavát, és az ő szolgálatába akarnak állni. Kitért arra, hogy napjainkban a világi élet térhódításának lehetünk tanúi, veszély fenyegeti az egyházat; azonban vannak fiatalok, akik ma is vállalják, hogy Krisztus követői lesznek.

Idézte Ferenc pápát: „Szívesebben látok egy olyan egyházat, amelyet baleset ért, amely megsebesült, miközben kiment az utcára, mint egy olyat, amely belebetegedett a gyávaságba, kényelmébe, és saját biztonságához ragaszkodott”. Arra biztatta a hívőket, hogy merjék nyíltan vállalni hitüket.

A novíciusokhoz szólva úgy fogalmazott: „Azt kívánjuk, azért imádkozunk ezen a szentmisén is, hogy most, amikor fogadalmat tesztek, segítsen benneteket az Úristen abban, hogy minél jobban megismerjétek, minél jobban tudjátok szolgálni azt, aki odaadta magát értünk”. A fogadalomtevők elé példaként állította Szent Ferenc életrendjét.

Döntéseteket közösségben mondjátok ki, a ferences testvéri közösségben, amely otthonotok, amelyre rábízhatjátok magatokat, amely irányítja, segíti döntéseiteket – hangsúlyozta Dobszay Benedek.

A novíciusok először közösen tettek fogadalmat Krisztus követésére, a tisztaságra, az önkéntes szegénységre és az engedelmességre. Majd egyenként, a ferences rendi tartományfőnök előtt tették le a fogadalmukat, aki elfogadta azt, és arra kérte őket, hogy Szent Ferenc méltó követői legyenek.

A szentmisét követően Piusz atya, a szécsényi ferences rend házfőnöke, a novíciusok magisztere a Nógrád Megyei Hírlapnak elmondta, hogy a fogadalmat tett három fiatal Budapestre, Pasarétre költözik, ott folytatják további tanulmányukat. A másik három novíciusuk – Fischer Peregrin, Csáky Fülöp és Kovács Zsolt – szeptember 11-én, vasárnap Csíksomlyón, a ferences templomban tesz fogadalmat; ők Szászsebesen folytatják tovább tanulmányaikat.

Vasárnap reggel Szécsényben, a kolostorban ünnepélyes keretek között újabb négy fiatal vette fel a ferences rend ruháját és kezdte meg egyéves novíciusi életét.

Forrás és fotó: Nógrád Megyei Hírlap

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »