Ferenc pápa üzenetet küldött a normandiai partraszállás évfordulójára

Ferenc pápa üzenetet küldött a normandiai partraszállás évfordulójára

Június 6-án, a normandiai partraszállás 75. évfordulóján megemlékezést tartottak a franciaországi Bayeux város székesegyházában. Az évforduló alkalmából Ferenc pápa üzenetet küldött Jean-Claude Boulanger püspöknek, a bayeux-lisieux-i egyházmegye főpásztorának.

A D-napnak is nevezett hadművelet a második világháború egyik legfontosabb eseménye volt, mely során a szövetséges csapatok partra szálltak a náci Németország által megszállt Normandiában, új nyugati frontot nyitva a háborúban. A normandiai partraszállást több mint egyéves előkészítő munka előzte meg, és mintegy 130 ezer szövetséges katonát érintett. A D-napi akció mindmáig a történelem legnagyobb partraszállási hadművelete, melynek során több mint tízezren haltak meg, sérültek meg vagy estek fogságba.

Ferenc pápa üzenetében kifejtette, az 1944. június 6-án Normandiában történt partraszállás döntő volt a náci barbárság elleni küzdelemben, és utat teremtett ahhoz, hogy befejezzék a háborút, mely mélyen megsebezte Európát és az egész világot. „Éppen ezért hálával emlékezem a különféle országokból, köztük a Franciaországból származó katonákra, akik életük feláldozásával kötelezték el magukat a szabadság és a béke szolgálatában. Isten végtelenül irgalmas szeretetébe ajánlom őket, miként ennek a háborúnak több millió áldozatát, anélkül hogy megfeledkeznénk azokról, akik német részről egy gyilkos ideológia éltette rendszer iránti engedelmességből harcoltak” – írta üzenetében a Szentatya.

Hírdetés

„A normandiai partraszállásra emlékezés legyen ma egész Európa, az összes felekezet keresztényei, a más vallások hívei és a jóakaratú emberek számára felhívás, hogy előmozdítsuk az igazi egyetemes testvériséget a találkozás és a párbeszéd kultúrája felkarolásával, különös tekintettel a kicsikre és a szegényekre. Remélem – szól a pápa üzenete –, hogy ez a megemlékezés lehetővé teszi minden nemzedéknek Európában és az egész világon, hogy megszilárdítsák a békét, amely az emberi személy tiszteletén, a közjó és a ránk bízott teremtett világ, valamint az előző nemzedékek által ránk hagyott erkölcsi gazdagság megbecsülésén alapul – zárul Ferenc pápának a normandiai partraszállás 75. évfordulója alkalmából küldött üzenete.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »