Ferenc pápa új jogi formát adott az egyre gyarapodó Scholas Occurrentes nemzetközi iskolahálózatnak

Ferenc pápa új jogi formát adott az egyre gyarapodó Scholas Occurrentes nemzetközi iskolahálózatnak

A pápa kirográfjában, saját kezűleg aláírt pápai rendeletében megerősítette, hogy a Scholas Occurentes nemzetközi pápai alapítványt hivatalosan is ismerjék el a hívek nemzetközi magántársulataként. A nemzetközi mozgalmat hivatalosan május 19-én indították el a Vatikánban.

„Tekintettel arra, hogy a Scholas Occurrentes pápai alapítvány tovább bővíti jótékony tevékenységét és közösségek közösségeként, valamint nemzetközi jellegű nevelési mozgalomként működik, új jogi formára van szüksége, amely megfelel ennek az új mivoltának” – írja Ferenc pápa március 19-én aláírt kirográfjában.

A Scholas Occurrentes gyökerei azokban az oktatási projektekben rejlenek, amelyeket a Buenos Aires elszegényedett területein élő gyermekek számára hoztak létre Jorge Mario Bergoglio érseki kezdeményezésére. Az alapítvány megalakulása óta olyan iskolák világméretű hálózatává nőtte ki magát, amelyek közösen osztoznak egymással erőforrásaikban, közös célokat követnek és kiemelt figyelmet szentelnek a leginkább rászorulókra. A szervezet küldetése, hogy megteremtse a találkozás kultúráját és összehozza a fiatalokat.

A pápa kirográfjában megjegyzi, hogy a kánonjognak megfelelően „polgári jogi személyként jegyezték be Spanyolországban a nonprofit alapítványt, amely gyorsan elterjedt több mint hetven országban mind az öt kontinensen”, és pápai jogú „autonóm jótékonysági alapítványként” ismerték el. A mozgalmat 2015. augusztus 15-én, a Boldogságos Szűz Mária mennybevételének ünnepén magánjogi jogi személyként hozták létre. „Az alapítói által megérlelt kérést megismételve, jóváhagyom, hogy a Scholas Occurrentes Pápai Alapítvány a Hívek Nemzetközi Magántársulatává váljon… a kánonjog szerinti magánjogi jogi személyként” – rendelte el Ferenc pápa. Megjegyezte, hogy a jelen alapszabályok 2022. március 19-től léptek hatályba, és ettől kezdve a Scholas Occurrentes Pápai Alapítvány minden joga és kötelezettsége megfelel az ilyen jellegű társulatok jogainak és kötelezettségeinek.

Hírdetés

Ferenc pápa május 19-én, csütörtökön a szervezet fiatal tagjainak jelenlétében ott volt a Pápai Orbán Egyetemen a Scholas Occurrentes Nemzetközi Mozgalom elindításakor.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó (archív): Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »