Ferenc pápa történelmi újítása: A püspöki szinódus során konzultál a hívőkkel

Ferenc pápa történelmi újítása: A püspöki szinódus során konzultál a hívőkkel

Ferenc pápa forradalmasítja a szinódus módszertanát: nem csupán püspökök gyűlése lesz a Vatikánban, hanem egy folyamat, amelyből a katolikus hívek világszerte kiveszik a részüket. Egy kis szinódustörténelem, a szinódus naptára, valamint a hívek és a püspökök szerepe is kirajzolódik Prokopp Katalin összefoglalójában, amely az Új Város Online-on, a Fokoláre Mozgalom közéleti honlapján jelent meg.

Alig fogunk egyet szusszanni a NEK után, tovább élhetjük világegyház-polgárságunkat, hisz októbertől egyházmegyéinkben életünkben először püspöki szinóduson „vehetünk részt”, akár az Egyház világi tagjaiként is. A Vatikán májusban hirdette ki a 16. rendes püspöki szinódus naptárát, amelynek témája: „Egy szinodális egyházért: kommunió, részvétel és misszió.”

Változik a püspöki szinódus eddig megszokott menete, immár nem csupán egy két-három hetes találkozóból fog állni, amikor a püspökök összegyűlnek a pápa körül.

A gyűlést eredetileg 2022 októberére tervezték, ehelyett 2021. októbertől 2023. októberig fog tartani, egyszeri „esemény” helyett kétéves „folyamatként”.

Mario Grech máltai bíboros, a püspöki szinódus főtitkára a Vatican Newsnak adott interjúban kifejti, miben áll az újdonság. „A szinódusok története mutatja, mennyi jót tettek ezek a gyűlések az Egyháznak, ugyanakkor az is látszik, hogy megérett az idő Isten népének szélesebb körű részvételére ebben a döntési folyamatban, mely az egész Egyházra és az Egyház minden tagjára vonatkozik.”

Isten nem hagyja igazságának fénye nélkül népét, és lehetővé teszi a hívőknek, hogy felismerjék azt. A szinódus szélesebb körűvé tételének célja az odafigyelés erre, azaz az Isten népében élő „sensus fidei”-re, melyet Ferenc pápa gyakran említ, arra is utalva, hogy a Tanítóhivatal és a hívek hallgassák meg egymást és folytassanak párbeszédet.

Mario Grech szerint Ferenc pápaságának egyik legfőbb tematikája ez. „Nagyon helyesen sokan hangsúlyozzák, hogy az Egyház Isten népe. De ami a pápa számára a leginkább jellemzi ezt a népet, az a sensus fidei, mely hit dolgában tévedhetetlenné teszi. Az egyházi tanításban és életben mindig is jelen volt ez a tan.

Hírdetés

Ez a konzultáció az »ami mindenkit érint, azt mindenkinek meg kell vitatnia« ősi elven alapul.”

Ferenc pápának a szinódus rendjének megreformálásáról szóló „hivatalos” dokumentuma, az Episcopalis communio (Püspöki közösség) kezdetű apostoli konstitúció 2018. szeptember 15-én jelent meg.

Idén októbertől lehetünk majd minden reményünk szerint ennek megvalósulásának szemtanúi és szereplői. Csodálatos lehetőség lesz ez, hogy bekapcsolódjunk a világegyház véráramába.

A teljes összefoglaló ITT olvasható.

Forrás: Új Város Online

Fotó: Vatican News  (a fiatalokról szóló szinódus egyik ülése 2018-ban)

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »