Ferenc pápa szolidaritásra hívott a földrengés sújtotta Horvátországért

December 30-án a katekézist követően Ferenc pápa emlékeztetett, hogy előző nap földrengés sújtotta Horvátországot. Kifejezte együttérzését a természeti katasztrófa érintettjeivel, és imádkozik az áldozatokért. Kérte, hogy az ország vezetői a nemzetközi közösség segítségével mielőbb enyhítsék a lakosság szenvedéseit.

December 29-én, kedden 12 óra 19 perckor 6,3-as magnitúdójú földrengés rázta meg Horvátországot. A rengés epicentruma Zágrábtól körülbelül 42 kilométerre délkeletre, a magyar országhatártól körülbelül 100 kilométerre volt Sziszek és Petrinja térségében, mintegy 5 kilométeres mélységben. A rengés olyan erős volt, hogy sokan Magyarországon is érezték, sőt még hazánkban is kár keletkezett több épületben.

A természeti katasztrófának a legfrissebb adatok szerint hét halálos áldozata és számos sérültje van. Huszonhat sérültet vittek kórházba. Az ország egy részén nincs áramszolgáltatás, a rengés Zágrábban is pánikot okozott. Darinko Dumbović polgármester szerint Petrinja fele megsemmisült, így segítséget kért a városnak: „Ez egy igazi tragédia” – mondta.

Az egyik elhunyt egy férfi, akit egy templom temetett maga alá a Sziszek melletti Zazina faluban. A rengés során összedőlt egy óvoda is, de az épületben nem tartózkodtak gyerekek.

Petrinjában az épületek nem biztonságosak, ezért a legtöbb ember nem térhet vissza otthonába. Konténereket és sátrakat állított fel a katonaság a lakosság részére. A közeli Glina településen is közel kétszázan maradtak biztonságos fedél nélkül.

Hírdetés

Andrej Plenković horvát kormányfő a helyszínre érkezett tájékozódni a károkról. A romok eltakarítására katonai alakulatokat is kivezényeltek.

Zágráb környékén a márciusi földrengés óra folyamatosak az utórengések. A szakemberek mintegy kétezret jegyeztek fel, amelyek negyede volt érezhető. Hatezer épület a tavaszi természeti katasztrófa óta nem biztonságos, köztük több óvoda, általános iskola, középiskola, egyetem, kulturális és tudományos intézet. Ugyanakkor a mostani, keddi földrengés harmincszor erősebb volt, mint a tavaszi zágrábi – írta a sajtó.

A szomszédos országok vezetői, így Magyarország is felajánlotta segítségét a katasztrófa sújtotta horvát térségnek, az olasz karitász pedig azonnal akcióba lépett, miután felvette a kapcsolatot a horvát testvérintézménnyel. Még az éjjel elindultak az első segélyszállítmányok déli szomszédunkhoz.

Forrás: Vatikáni Rádió; MTI

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »