Ferenc pápa: szilárd az egyház elkötelezettsége a szexuális visszaélésekkel szemben

Az egyháznak a szexuális visszaélésekkel szembeni szilárd elkötelezettségét hangoztatta Ferenc pápa az ügyekben illetékes egyházi hivatalként és bíróságként működő Hittani Kongregáció plenáris ülésének tagjait fogadva a Vatikánban pénteken.

Ferenc pápa kijelentette: az egyház a "szilárd elhatározottság" útját követi bármilyen típusú visszaéléssel szemben azzal az elkötelezettséggel, hogy igazságot szolgáltat a tagjai által elkövetett visszaélések áldozatainak, a kánonjog vonatkozó előírásainak szigorú alkalmazásával.

Az egyházfő emlékeztetett a kánonjog decemberben történt módosítására, mely szigorította a Hittani Kongregáció hatáskörébe tartozó, úgynevezett "súlyos bűncselekmények" elbírálását és büntetését.

"Mindez önmagában nem elegendő a jelenség megfékezésére, de szükséges lépésnek számított az igazság helyreállítására, a botrány helyrehozatalára, valamint a korábbi tévedések javítására’ – jelentette ki a pápa a kongregáció plenáris ülésének tagjai előtt.

Hírdetés

Ferenc pápa konkrét ügyről nem beszélt, de szavai azt a jelentést követik, amelyet csütörtökön hoztak nyilvánosságra Münchenben az 1945 és 2019 között előfordult gyermekbántalmazási ügyekről. A bajor tartományi fővárost és térségét lefedő München-Freising főegyházmegyében történt gyermekbántalmazási ügyek feltárásába külső, független szakértőként bevont Westphal Spilker Wastl (WSW) ügyvédi iroda jelentése szerint a vizsgált, több évtizedes időszakban a gyermekbántalmazásnak legalább 497 áldozata volt. A Szentszék csütörtökön "szégyennek" nevezte a történteket és együttérzését fejezte ki az áldozatoknak.

Decemberben a kánonjog szexuális visszaélésekre és pedofíliára vonatkozó cikkelyeit – a pápa szavai szerint -"naprakésszé tették", ami azt jelenti, hogy az abúzust a személy és a személyi méltóság elleni bűncselekménnyé nyilvánították.

A módosított jogszabályok szerint visszaélések esetében nemcsak az egyház tagjai, hanem az egyház keretében szolgáló világiak is büntethetőkké válnak. Bűncselekménnyé lépett elő az esetleges szexuális visszaélés jelentésének mulasztása is.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »