Ferenc pápa ötszáz vallási vezetővel és menekültekkel ebédelt Assisiben

Ferenc pápa ötszáz vallási vezetővel és menekültekkel ebédelt Assisiben

A „Szomjazzuk a békét. Vallások és kultúrák párbeszédben” című, a Szent Egyed közösség által szervezett béketalálkozó utolsó napjára ellátogatott Ferenc pápa, találkozott a vallási vezetőkkel, és beszédet mondott a Szent Ferenc-bazilikában.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Kedden reggel, Assisibe való indulása előtt a Szent Márta-házban bemutatott szentmisén Ferenc pápa a békéért való imádság fontosságáról beszélt: imádkoznunk és sírnunk kell a békéért, meg kell hallanunk a szegények kiáltását, gondolnunk kell a háborúban szenvedő emberekre – hangsúlyozta.

Délelőtt fél 11-kor indult a pápa a Vatikánból helikopterrel. Santa Maria degli Angeli sportpályájáról fél 12-kor közvetlenül a Szent Konventbe ment, ahol Bartholomaiosz konstantinápolyi pátriárka, II. Ignác Efrém, Antióchia szír ortodox pátriárkája, Justin Welby anglikán prímás, Riccardo Di Segni római főrabbi és Abbes Shuman, a kairói Al-Azhar Egyetem elnökhelyettese fogadta.

Ezt követően Ferenc pápa egyenként üdvözölte a vallási vezetőket – a vallások közti párbeszéd szimbolikus képe volt a hosszan tartó jelenet, ahogyan sorban, egyenként üdvözölte a különböző keresztény felekezetek, világvallások képviselőit, a politikai és kulturális élet szereplőit. Mindenkinek a szemébe nézett, egy atya gyengédségével szólt mindenkihez, megsimogatta és megáldotta a gyermekeket és a kerekesszékben ülőket. 

A jelen lévő vallási képviselők az elmúlt három napban együtt gondolkodtak bolygónk sürgető kérdéseiről, a háborúról, a terrorizmusról, a migrációról, szegénységről, a teremtett világ védelmének szükségességéről. A kerekasztal-beszélgetésekre és az ünnepségekre tizenkétezer zarándok érkezett Assisibe.

A közös ebéden a vallási vezetőkön kívül részt vett huszonöt menekült is, akik Szíriából, Ghánából, Pakisztánból, Nigériából, Eritreából és más háborútól, szegénységtől szenvedő országokból érkeztek Olaszországba.

Az ebédet követően a Szentatya külön-külön találkozott Bartholomaiosz konstantinápolyi pátriárkával, II. Ignác Efrémmel, Antióchia szír ortodox pátriárkájával, Justin Welby anglikán prímással, Zygmunt Bauman lengyel szociológus-filozófussal, az indonéz Din Syamsuddin professzorral, aki az Ulémák Tanácsának elnöke, valamint David Rosen ír főrabbival.

Fotó: Santegidio.org; Corrieredellasera.it; Famigliacristiana.it

Thullner Zsuzsanna/Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »