Ferenc pápa motu propriója a vatikáni vagyonkezelés illetékességeiről

Ferenc pápa motu propriója a vatikáni vagyonkezelés illetékességeiről

Ferenc pápa július 9-én jóváhagyott egy motu propriót, amely gazdasági-pénzügyi téren pontosan körülhatárolja azok illetékességét, akik a Vatikán anyagi javait közvetlenül kezelik, illetve akik őrködnek e tevékenység felett.

Az egyház evilági javait célkitűzéseinek megvalósítására kell fordítani, amelyek a következők: az istentisztelet, a papság becsületes eltartása, az apostolkodás, karitatív tevékenység, különös tekintettel a szegények szolgálatára.

Az ezen a téren folyamatban lévő reformok megvalósítására Ferenc pápa 2014 februárjában három új szervet hozott létre: a Gazdasági Tanácsot, a Gazdasági Titkárságot és a Főrevizor Hivatalát. Ezeknek a statútumait „ad experimentum” hagyták jóvá annak tudatában, hogy az új rendszer sorozatos ellenőrzéseket követően alakul ki.

Ferenc pápa a motu proprióban leszögezi: szükség van a közvetlen vagyonkezelés és a kezelés feletti ellenőrzés világos és egyértelmű különválasztására. Rendkívül fontos, hogy a felügyeleti szerveket különválasszák azoktól, amelyeket felügyelnek. Az első szabály a „summa divisio” – vagyis az illetékességek legnagyobb fokú kettéválasztása. Ennek értelmében az Apostoli Szék Vagyonkezelőségét illeti meg a javak pénzügyi kezelése, a Gazdasági Titkárságot pedig a kezelés ellenőrzése és felügyelete.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »