Ferenc pápa magyar ötvösremek misekönyvet használt a húsvéti vigílián

Ferenc pápa magyar ötvösremek misekönyvet használt a húsvéti vigílián

Az idei húsvét vigíliai szertartás során is az Ozsvári Csaba domborműveivel díszített misekönyvet használták a Szent Péter-bazilikában. Az 1991-ben a magyar püspökök ajándékaként a Vatikánba került liturgikus műremeket előbb XVI. Benedek, újabban pedig Ferenc pápa is rendszeresen használja.

Így amikor a Szentatya kezébe veszi, hogy megáldja a híveket, szemei előtt a Magyarok Nagyasszonya, valamint Szent István, László, Imre és Gellért alakja jelenik meg.

Értékét még inkább emeli, hogy nem csupán egy remekműről van szó, hanem benne az alkotó, Ozsvári Csaba személyes hite is tükröződik: „Műalkotásai hívő lelkéből és hittől áthatott életviteléből forrásoztak. (…) Nem engedett az egyénieskedő vagy túl modern törekvéseknek, hanem mindent a hitvalló egyházművészet élő hagyományainak megfelelően alkotott. Ugyanígy az imaélete, egész magatartása, családi élete arról győztek meg, hogy családját egészen Isten akarata szerint vezette, kiváló édesapa és kiváló férj volt.” – írta róla Karl-Josef Rauber bíboros, volt budapesti nuncius.

Forrás és fotó: Magyarországszentszék.blogspot.hu

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »