Ferenc pápa ma Leszboszon dédelgeti a migránsokat – néhányukat hazamenekíti Vatikánba

Ferenc pápa ma Leszboszon dédelgeti a migránsokat – néhányukat hazamenekíti Vatikánba

Megérkezett a görög Leszbosz szigetére szombat délelőtt Ferenc pápa, aki a tervek szerint I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka és Ieronimosz athéni érsek társaságában meglátogatja a szigeten működő Moria "menekült"táborát és a betolakodók képviselőivel ebédel.

A görög állami televízió jelentette, a katolikus egyházfő látogatását követően nyolc szíriai és két afgán migránst tervez magával vinni a Vatikánba.

Mind a tízen azelőtt érkeztek Leszboszra, hogy életbe lépett az EU-török alku, amelynek értelmében a március 20. után a szigetre érkezőket visszaküldik Törökországba. A lépést többen is egy Görögországot támogató és a határokat lezáró, "európai erődöt" bíráló gesztusként értékelték.

A szigeten a tervek szerint öt órát eltöltő katolikus egyházfőt Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök és a két vallási vezető fogadta Mytilene repülőterén.

Ciprasz Ferenc pápának azt mondta, valóban történelmi és rendkívüli jelentőségű a látogatása, és büszke erre, különösen akkor, amikor "a keresztény Európa nevében néhány partnerország falakat és kerítéseket épít annak megakadályozására, hogy védtelen emberek egy jobb élet reményében menedéket keressenek."

"Ez az utazás egy kicsit más, mint a többi. Egy olyan út, amelyet megbélyegez a szomorúság… A második világháború óta történt legborzasztóbb humanitárius katasztrófával fogunk találkozni" – jegyezte meg a pápa leszállás előtt a repülőgép fedélzetén vele utazó újságíróknak.

A három egyházi vezető a tervek szerint felkeresi a Leszboszon levő, mintegy 2500 menedékkérőnek szállást adó Moria táborát, ahol közel 250 embert személyesen üdvözölnek majd. Ezt követően egy konténerben ebédelnek a migránsok nyolc képviselőjével.

Szombaton reggel, elutazása előtt a katolikus egyházfő Bernie Sanders demokrata elnökjelölt-aspiránssal találkozott egy rövid időre. Sanders a pápának azt mondta, méltatja azt az üzenetét, hogy az erkölcs és az igazság elveit el kell ültetni a világgazdaságban is. A vermonti szenátor előző nap részt vett a Vatikánban a társadalmi és gazdasági egyenlőtlenségekről szóló konferencián.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »