Ferenc pápa levelet küldött Teodor pátriárkának a kopt–katolikus barátság napja alkalmából

Ferenc pápa levelet küldött Teodor pátriárkának a kopt–katolikus barátság napja alkalmából

A kopt–katolikus barátság május 10-én tartott napja alkalmából Ferenc pápa levélben méltatta a két egyház erőfeszítéseit a kiengesztelődés és a barátság útján, és imájáról biztosította II. Teodor kopt pátriárkát.

„A katolikusok és a koptok közösen tehetnek tanúságot az olyan fontos értékekről, mint az életszentség, minden emberi élet méltósága, a házasság és a családi élet szentsége, az Isten által ránk bízott teremtett világ tisztelete” – fogalmaz Ferenc pápa a kopt ortodox egyház és a katolikus egyház közötti barátság napjára írt levelében. A Szentatya hangsúlyozza azokat a fontos lépéseket, amelyeket a katolikusok és a koptok közösen tettek meg idáig a kiengesztelődés és a barátság útján, évszázadok csöndje, értetlensége, sőt ellenségeskedése után. A pápa szerint a két egyház halad előre a párbeszédben, együttműködve az evangélium hirdetésében és az emberiség szolgálatában. A katolikus egyházfő felidézi Teodor pátriárkával való 2013-as vatikáni találkozóját, valamint a szívélyes vendéglátást Kairóban, amelyet Szent Márk széke, a kopt patriarkátus nyújtott idén januárban és februárban a Nemzetközi Teológiai Bizottság 13. ülésének, a katolikus egyház és a keleti ortodox egyházak közötti párbeszéd fórumának.

A barátságnak ebben a megújult légkörében az Úr láttassa meg velünk, hogy a bennünket összekötő kapcsolat ugyanabból a meghívásból és küldetésből született, amit keresztségünk napján az Atyától kaptunk – fogalmaz Ferenc pápa. Hozzáteszi: Bár még várjuk azt a napot, amikor ugyanannál az eucharisztikus asztalnál gyűlhetünk össze, már most képesek vagyunk kifejezésre juttatni a bennünket összefűző szeretetközösséget. Koptok és katolikusok arra kaptunk meghívást napjaink számos kihívásával szemben, hogy evangéliumra épülő közös válaszokat adjunk, tudatában annak, hogy nagyobb az, ami összeköt annál, ami szétválaszt bennünket.

A pápa ezután Egyiptom és a Közel-Kelet keresztény közösségeire utalva megállapítja, hogy a térségben sokan súlyos nehézségekkel és tragikus helyzetekkel néznek szembe; különösen Irakban és Szíriában keresztény testvéreink és más vallások közösségei mindennap nehéz megpróbáltatásokat szenvednek el. Ferenc pápa végül azzal a kívánsággal zárja levelét, hogy a nemzetközi közösség bölcsen és igazságosan válaszoljon ezekre a minden eddiginél szörnyűbb erőszakos cselekedetekre.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »