Ferenc pápa kinevezte Marseille új érsekét

Ferenc pápa kinevezte Marseille új érsekét

A pápa augusztus 8-án elfogadta Georges Pontier marseille-i érsek lemondását, és utódául az Algériában született Jean-Marc Aveline-t, Marseille segédpüspökét nevezte ki. Georges Pontier idén májusban betöltötte 76. életévét.

Jean-Marc Aveline 1958-ban született Algériában, az oráni egyházmegyében. Marseille-ben végezte középiskolai tanulmányait; 1977-ben belépett az avignoni szemináriumba, ahol elvégezte a teológia első évét, majd a párizsi Katolikus Intézetben folytatta felkészülését, és itt szerzett doktorátust teológiából 2000-ben. Filozófiai diplomáját a Sorbonne Egyetemen szerezte. 1984-ben szentelték pappá a marseille-i főegyházmegyében.

Pappá szentelését követően teológiát tanított a marseille-i szemináriumban és plébániai szolgálatot végzett, egészen 2007-ig. 1987-ben az állandó képzésért felelős püspöki helynök, 1991-ben az egyházmegyei hivatásszolgálat felelőse és a szeminaristákért felelős egyházmegyei delegátus lett. 1992-ben megalapította, és 2002-ig vezette a marseille-i vallástudományi és teológiai intézetet (Institut de Sciences et Théologie des Religions, ISTR). Ezt követően a Szent János-intézet igazgatója lett, amely 1998-ban a Mediterráneum Katolikus Intézete (Institut Catholique de la Méditerranée) néven társult a lyoni teológiai fakultáshoz. 1997 és 2007 között teológiát tanított a lyoni katolikus egyetemen.

2007 óta a marseille-i érsekség általános helynöke. 2008 és 2012 között a Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsának konzultora volt. 2013-ban Marseille segédpüspökévé nevezte ki Ferenc pápa, 2014-ben szentelték püspökké. A francia püspöki konferencián belül a vallásközi kapcsolatokkal és az új vallási áramlatokkal foglalkozó tanács elnöke.

* * *

Hírdetés

Jean-Marc Aveline kinevezett érsek a Vatikáni Rádiónak adott interjúban elmondta, hogy 1966-ban érkezett Marseille-be a szüleivel. A helyi egyház vezette el a hithez, amiért köszönetet mond az egyházmegye papjainak és híveinek. Georges Pontier érseknek különösen hálás, amiért mellette „beletanulhatott a püspöki szerepbe”. A rá váró feladatok és szolgálat kapcsán kijelentette, erősen kell fogni Krisztus és a nyáj kezét, és haladni kell előre az úton. A kihívások között említette az egyházmegye területén meglévő gazdasági egyenlőtlenséget, amely a szociális tevékenység megszilárdítását teszi szükségessé. Kiemelte a migránsok befogadásának feladatát is, valamint a kulturális és vallási pluralitásból fakadó kihívásokat. Emellett az egyházi szeretetközösség megteremtése, a fiatalok támogatása, a hivatások terén a megkülönböztetés is nagy munkát igényelnek.

Marseille új érseke elmondta azt is, hogy a következő években fejleszteni szeretné a kapcsolatokat a Földközi-tenger másik oldalán élő keresztény közösségekkel. Rámutatott, Marseille-t gyakran úgy tekintik, mint a Kelet kapuját, és ez igaz, hiszen rengeteg különféle közösség van jelen a városban. Érseki küldetésének ünnepére Jean-Marc Aveline meghívta a Földközi-tenger és mindenekelőtt a Maghreb országok (Marokkó, Algéria, Tunézia és Líbia) püspökeit. A kinevezett érsek a közeljövő másik fontos célkitűzéseként említette az ifjúságpasztorációt és a hivatásgondozást. Felhívta a figyelmet arra, hogy nagyon sok fiatal van Marseille-ben, akik szabadidejükben önkéntes munkát végeznek. Kiemelt figyelmet kíván szentelni nekik, hogy növekedjenek a hitben és hivatásukban.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »